196 stolačkih školaraca učilo o vršnjačkom nasilju: Uzori naše djece trebaju biti pozitivne ličnosti!

tačno.net
Autor 24.12.2017. u 10:37

196 stolačkih školaraca učilo o vršnjačkom nasilju: Uzori naše djece trebaju biti pozitivne ličnosti!

U sklopu projekta „Zaštita prava djece osnovnoškolskog uzrasta koja su žrtve vršnjačkog nasilja“, kojeg pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke realizira Udruženje za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta iz Mostara, organizirane su radionice 20.12. i 21.12.2017. godine u dvije osnovne škole. Radionice su izvodili: doc. dr. Arta Dodaj, mr. sci. Edin Vranj, mr. sci. Sandi Dizdarević i Maja Pajević. Interaktivne radionice  u dvije škole pohađalo je 196 učenika od V do IX razreda, 17 nastavnika i 30 roditelja.

Obezbjeđene su novčane nagrade za najistaknutije učenike koji su izradili likovne i literarne radove, a isti će biti objavljeni u publikaciji Udruženja za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta. Uručeni su certifikati svim nastavnicima koji su svojim angažmanom i aktivizmom oplemenili rad u radionicama. Zahvalnice su uručene Zdravki Marijanović ravnateljici Osnovne škole Stolac i Ademu Haračiću direktoru Prve osnovne škole Stolac koji su sa nastavnim kadrom prepoznali društveni, naučni i praktični značaj projekta, te omogućili potrebne uvjete za organiziranje radionica u školama.

Arta Dodaj, docent  na Studiju psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, između ostalog, istakla je značaj rane detekcije vršnjačkog nasilja u školama i reakcije svih sudionika kako bi se djelovalo na sprječavanje, identificiranje, prijavljivanje, istraživanje, liječenje i slično, u svim slučajevima nasilja u obrazovnim ustanovama, a sve s ciljem da se pruži potrebna potpora prije svega djetetu, ali i onima koji se o djetetu brinu.

Mr sci. Sandi Dizdarević smatra da su tokom provođenja edukativnih radionica učenici, kao i roditelji uzeli aktivno učešće u komunikaciji sa edukatorima, pri čemu su navedeni brojni primjeri i oblici vršnjačkog nasilja, kao i preventivne mjere. Ono što je primjetno, a na šta se posebno fokusirao edukativni program sa roditeljima i nastavnicima jesu mjere iz Međuinstitucionalnog  protokola o postupanju u slučajevima nasilja u obrazovnim ustanovama u Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i bitnost kohezivnog i homogenog djelovanja svih subjekata u primarnoj i sekundarnoj socijalizaciji djece/učenika.

Na radionicama mr sci. Edin Vranj se fokusirao na adekvatne odgovore i reakcije svih subjekata u društvenom sistemu na vršnjačko nasilje. Da žrtve nasilja i nasilnici ne bi prerasli u delikvente i socijalne otpadnike, od kojih će strahovati svi građani našeg društva, potrebno je intervenirati u što ranijem uzrastu i, prije svega, otkriti uzroke neprihvatljivog ponašanja kod djece te uklanjanjem tih uzroka djelovati na preusmjeravanje problematičnog ponašanja djece u tzv. društveno prihvatljivo. U tom smislu Vranj je naglasio.

 

”Potrebno je da učinimo sve što je u našoj moći da uzori naše djece budu njihovi roditelji, istaknuti učitelji, nastavnici i profesori, vrhunski sportaši, uspješni radni i poslovni ljudi, književnici i slično koje Bosna i Hercegovina zasigurno ima, a ne nasilni likovi iz filmova, serija i realiti emisija koji nemaju moralnih, obrazovnih i profesionalnih osobina za uzore djeci.”

 

Maja Pajević, predsjednik Udruženja za društveni razvoj i prevenciju kriminaliteta na radionicama je naglasila da se problemu nasilja među djecom treba pristupiti sistematično i odgovorno, što zahtjeva podjednak angažman i saradnju vladinih institucija i nevladinog sektora.

tačno.net
Autor 24.12.2017. u 10:37

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija