20 godina rada fondacije Heinrich Böll u BiH: Urednica našeg portala dobila zaštitu njemačkog Bundestaga

tačno.net
Autor/ica 9.9.2019. u 10:45

Izdvajamo

  • Najvažnija je stvar da smo u bliskom kontaktu i jasno je da ćemo je čuvati. Štefičina situacija iz lokalne sredine prepoznata je čak u svijetu. Ovo je jedan način zaštite, ali isto tako nagrade za njen posao. Zaštita nema cijenu, ne mogu biti tu sve vrijeme i biti neko ko će stajati pored nje i štiti je fizički, ali ovo je moralna zaštita. Ona je sada na našim nadzorom i mi smo u permanentnom kontaktu.

Povezani članci

20 godina rada fondacije Heinrich Böll u BiH: Urednica našeg portala dobila zaštitu njemačkog Bundestaga

Fondacija Heinrich Böll regionalni ured za Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju u Historijskom muzeju u Sarajevu obilježila je 20 godina djelovanja u BiH pod sloganom „Umiješati se“. U sklopu programa zastupnik Njemačkog parlamenta (Bundestaga) Manuel Sarrazin saopćio je kako je naša urednica Štefica Galić postala dio programa „Parlamentarci štite parlamentarce“ i tako dobila zaštitu u obavljanju svog posla u našoj državi iz inostranstva.

Direktorica Regionalnog ureda za BiH Fondacije Marion Kraske je novinarima rekla kako se u nekoliko proteklih dana i mjeseci govorilo u Bosni i Hercegovini dosta o manjinama.

– Mislim da je ovo pravi trenutak da BiH napravi progres i da se pridruži Europskoj uniji – dodala je ona

Kraske je rekla da je evidentno da se BiH polako razjedinjuje u nekim sferama.

 Ono što želimo je ujedinjena zemlja, kako bismo mogli kreirati društvo koje počiva na jedinstvenim vrijednostima – poručila je ona.

Predsjednica Heinrich Boll Stiftung organizacije u Njemačkoj Ellen Ueberschär prisjetila se rata u Bosni i Hercegovini i genocida u Srebrenici, te koliko je značajno boriti se protiv nacionalizma.

 Bitno nam je da su svi bh. građani jednako zaštićeni i nezavisni – poručila je ona.

Rekla je i kako Sarajevo ima nevjerovatnu historiju iz koje Europa može dosta toga naučiti.

 Nastavit ćemo da podržavamo sve vas, demokratsku BiH sa vladavinom prava u Evropskoj uniji, ovo će biti naš glavni cilj – rekla je ona i dodala kako se raduje radu anrednih 20 godina.

Njemačka ambasadorka u BiH Margret Uebber čestitala je Fondaciji na dosadašnjem radu koja, kako je rekla, promoviše dobru vladavinu, demokratska prava i vladavinu prava, ali i pomaže bh. građanima da se suoče sa prošlošću.

– U duhu današnjeg obilježavanja, čestitam HBS-u na 20 godina rada – poručila je ona.

Član Njemačkog parlamenta (Bundestaga) Manuel Sarrazin saopćio je da je Štefica Galić, novinarka i aktivistkinja iz naše države, koja se duži niz godina suočava s prijetnjama i fizičkim napadima, dobila zaštitu Bundestaga. Manuel Sarrazin je govorio o tome zašto je važna ova zaštita, na koji način će Galić biti zaštićena, te koja je glavna poruka koja se želi poslati vlastima u Bosni i Hercegovini:

– Prije svega ovo je poruka Štefici da smo se uvjerili u njen angažman i da može računati na nas kada joj god bude zatrebala odbrana. Uvjeren sam da mnogo ljudi u BiH podržavaju i prate njen rad i mislim da se ne trebamo obraćati njima, već samo onima koji pokušavaju da je napadnu. Želimo reći da nije sama!

Najvažnija je stvar da smo u bliskom kontaktu i jasno je da ćemo je čuvati. Štefičina situacija iz lokalne sredine prepoznata je čak u svijetu. Ovo je jedan način zaštite, ali isto tako nagrade za njen posao. Zaštita nema cijenu, ne mogu biti tu sve vrijeme i biti neko ko će stajati pored nje i štiti je fizički, ali ovo je moralna zaštita. Ona je sada na našim nadzorom i mi smo u permanentnom kontaktu.

– Uz čestitke na 20. godišnjici uspješnog djelovanja organizacije Heinrich-Böll u BiH, Marion Kraske i njenom timu, upućujem posebnu zahvalnost gosp. Manuelu Sarazzinu koji me je predložio u program Njemačkog parlamenta (Bundestaga) “Parlamentarci štite parlamentarce”. Hvala svima koji su uključeni u nastojanju zaštiti me i podržati u radu i vjerovanju da možemo izgraditi bolje i pravednije društvo. Vjerujem da će njegova podrška obeshrabriti moje eventualne napadače, kojih je puno manje nakon nagrade JPP za slobodu govora i štampe koju sam dobila prošle godine u Njemačkoj. Tu nagradu nisam dobila ni od Bošnjaka, ni od Srba, ni od Hrvata, već od Nijemaca – rekla je ona. Kada cjelokupno moje životno angažovanje i rad prepozna neko vani, zaista puno mi znači i ima istinsku vrijednost. Veću nego što sobom nosi sama ta plemenita namjera i lijepa gesta – nagrada i zaštita. Meni je to velika potvrda i znak da ništa nije bilo pogrešno ni uzalud, ma kako često baš znalo i zaboljeti. Baš kako mi je nedavno napisao dragi Zlatko D.: ‘Velika je privilegija znati da si na pravom putu i da svijet mimo naših malih miševa to vidi i cijeni’, kazala je Galić u svom obraćanju.

Program je obuhvatio i performans u režiji Sabrine Begović ‘I kada govorim djelujem’, otvaranje izložbe ‘Žene opkoljenog Sarajeva’ (MESS), te dva kratka filma čiji su autori Zoran Ćatić i Nihad Kreševljaković, koji su prikazali na koji način je Fondacija u proteklih 20 godina angažirano i s kreativnošću pružala podršku partnerima iz civilnog društva da se ‘umiješaju’, traže ženska i ljudska prava i da se zalažu za demokratsko i zdravije okruženje.

Fondacija Heinrich Böll otvorila je 1999. godine Regionalni ured u Sarajevu koji je, zajedno sa uredima u Zagrebu i Beogradu, radom pokrivao Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju. Ured u Sarajevu danas je nadležan za Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Albaniju gdje sa timom saradnika uspješno nastavlja rad.

I.S., Interview.ba, tacno.net

tačno.net
Autor/ica 9.9.2019. u 10:45