SDU BiH nakon rehabiltacije Nikole Kalabića : Ljevica mora zaustaviti zločince

tačno.net
Autor 27.5.2017. u 14:36

SDU BiH nakon rehabiltacije Nikole Kalabića : Ljevica mora zaustaviti zločince

Povodom rehabilitacije ratnog zločinca Nikole Kalabića u Srbiji, rukovodstvo SDU daje sljedeće saopštenje za javnost

Tolerisanje ili blage reakcije na fašističke ispade poput ovog koji se desio na Višem Sudu u Valjevu u Srbiji, kada je rehabilitovan ratni zločinac Nikola Kalabić postepeno opravdavaju stravične zločine koje su kvislinške formacije počinile na ovim prostorima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Posebno svirep i okrutan u likvidacijama civila bio je pomenuti ratni zločinac Nikola Kalabić istaknuti oficir četničkih odreda Draže Mihailovića. Jedan od stravičnih zločina od mnogih koje je Kalabić naredio i u njima lično učestvovao desio se 29. aprila 1944. godine u selu Dragovac kod Smedareva gdje je za par sati spaljeno, zaklano i na druge načine pobijeno 72 stanovnika tog sela i to većina u dvorištu seoske crkve.

Sa činom rehabilitacije ratnog zločinca Nikole Kalabića, Srbija nažalost pokazuje da nema moralnih ograničenja kada je u pitanju opravdavanje ratnih zločina počinjenih u ime raznih režima koji su nekada vladali Srbijom. Nažalost, ovakvim odnosom prema ratnim zločinima počinjenim u ratovima koje je vodila na ovim prostorima, Srbija se sigurnim korakom odmiče od svoje bogate antifašističke tradicije i napušta temelje moderne Evrope. No, taj trend je prisutan svugdje u regionu, gdje recimo zvanična hrvatska politika i u Hrvatskoj i u BiH gleda blagonaklono na koncert ultradesničara Marka Perkovića Thompsona u Mostaru, iako istom pjevaču zabranjeno nasupanje u Zapadnoj Evropi zbog antisemitizma.

Danas više nego ikad je potrebna reakcija intelektualnih krugova koji moraju oštro reagirati na eroziju i ignorisanje morala i ponižavanje svih ljudskih vrijednosti koje propagira fašizam, a sa kojim nažalost otvoreno koketiraju sve političke vladajuće garniture Zapadnog Balkana. Ukoliko se to ne desi prisustvovat ćemo eskalaciji rasta raznih neofašističkih paramilitatnih organizacija poput Četničkog ravnogorskog pokreta ili Čiste Hrvatske Stranke Prava. Mi svi vrlo dobro znamo da to znači pripremu za nove ratne strahote i stradanja na ovim prostorima. Stoga SDU BiH poziva sve stranke lijeve orijentacije na organizovano zajedničko djelovanje i suprotstavljanje jačanju fašizma na ovim prostorima. U suprotnom ukoliko ne bude zajedničkog djelovanja svih građanski orijentisanih stranaka, u BiH se za izvjesno vrijeme može očekivati rehabilitacija svih ratnih zločinaca koji su naredili i izveli genocid u Srebernici 1995. godine.

 

tačno.net
Autor 27.5.2017. u 14:36