Sabina Ćudić: Da je zakon Naše stranke usvojen, čelnici HNS-a bili bi procesuirani zbog podrške ratnim zločincima

tačno.net
Autor 27.1.2019. u 15:43

Sabina Ćudić: Da je zakon Naše stranke usvojen, čelnici HNS-a bili bi procesuirani zbog podrške ratnim zločincima

Na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust iz Naše stranke podsjećaju da su oni još 2015-te godine uputili Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti  u Parlamentu Federacije.

“Cilj tog zakona je procesuiranje onih koji negiraju pravno dokazane i presuđene najstravičnije zločine u modernoj povijesti jer smatramo da je negiranje tih zločina ili njihovo minimiziranje prvi korak ka ponavljanju istih” – kažu iz Naše stranke.

Sudbina tog Prijedloga bila je da je usvojen u Predstavničkom domu, ali nikada nije razmatran u Domu naroda FBiH.

Sabina Ćudić, šefica Kluba zastupnika Naše stranke u Federalnom parlamentu, kaže: “Podsjećam, predsjedavajuća Doma naroda bila je Lidija Bradara iz HDZ-a, partije koja je jučer dala otvorenu podršku presuđenim ratnim zločincima ukinute zločinačke tvorevine Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Gospođa Bradara je kao predsjedavajuća bila jedina ovlaštena da taj Prijedlog stavi na dnevni red i nikad to nije učinila. Naravno, mi ćemo nastaviti insistirati na usvajanju tog Zakona, ali njegova blokada koju je pravio HDZ ne treba da čudi zašto je ista ta partija dala jučer, krijući se iza imena hrvatskog naroda, podršku ratnim zločincima. Da je taj Zakon usvojen, jučerašnji donosioci te odluke bili bi procesuirani.”

tačno.net
Autor 27.1.2019. u 15:43

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija