Marijana Puljak: Najveći krivac zbog štetne presude za grad Split je bivši gradonačelnik Željko Kerum

tačno.net
Autor 6.4.2019. u 12:59

Marijana Puljak: Najveći krivac zbog štetne presude za grad Split je bivši gradonačelnik Željko Kerum

Željko Kerum pokušava PR spinovima odgovornost za višemiljunsku štetu za Grad prebaciti na svoje nasljednike koji nisu proveli Sporazum koji je donesen u njegovom mandatu, no u stranci Pametno u posjedu su dokumenta koji potvrđuje da je Sporazum koji je tadašnji gradonačelnik Kerum predložio, a gradsko vijeće usvojilo -nezakonit.

 Nakon što je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum u petak optužio svog nasljednika gradonačenika Baldasarada da je isključivi krivac zbog presude po kojoj grad Split treba platiti odštetu od 150 milijuna kuna, reagirali su iz stranke Pametno.

Tvrde da ne nasjedaju na Kerumove spinove jer je Pametno u posjedu dokumenta koji potvrđuje da je Sporazum koji je tadašnji gradonačelnik Kerum predložio, a gradsko vijeće usvojilo – nezakonit. Srž ovog problema seže daleko u prošlost, no ono što je ključno je to da 2011. godine na snagu stupio Zakon o cestama koji dozvoljava Gradu da se uknjiži na sve gdje je uspostavljena javna prometnica ( neovisno o vrsti završnog sloja: asfalt, makadam…). U posjedu smo odluke Ustavnog suda iz 2017. kojom je odbijena žalba dr. Kneževića (on je kao stranka naveden na str. 3/17 u točki  3.2) na ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o cestama. Ustavni sud je tada odbio sve dotadašnje žalbe, među njima i dr. Kneževića.

Kako tvrde u stranci Pametno  dr. Knežević je zakočio Grad sa žalbama na infrastrukturne projekte, te 2012.godine  dolazi do pregovora koji se zaključuju Sporazumom koji Gradsko vijeće jednoglasno prihvaća, a 07. ožujka 2013. tadašnji gradonačelnikov opunomočenik Jure Šundov potpisuje.

Gradski vijećnici stranke Pametno su u više navrata tražili uvid u dokumentaciju oko ovog slučaja no njihovi zahtjevi su odbijani uz obrazloženje da je sudski postupak u tijeku i da Grad ovaj spor ne može izgubiti. Njihovi vijećnici će i dalje inzistirati na uvidu u cjelokupnu dokumentaciju kako bi se utvrdilo što su cijelo vrijeme radile pravne službe Grada.

U konačnici, kako drže u stranci Pametno Kerum je odgovoran jer je potpisao štetan Sporazum, a njegovi nasljednici SDPov gradonačelnik Baldasar i HDZov gradonačelnik Opara odgovorni su jer cijeli slučaj nisu prijavili nadležnim institucijama. Ako se kojim slučajem pitate zašto? – e pa zato što su oboje trebali ruke Kerumovih vijećnika koji im daju potrebnu većinu u Gradskom vijeću! -zaključuje Marijana Puljak, predsjednica stranke Pamerno, te još jednom poziva USKOK i DORH da temeljito istraže cijeli slučaj.

tačno.net
Autor 6.4.2019. u 12:59