Predstavljena knjiga kolumni Gojka Berića ‘Šta je život bez dušmana’: Mržnja je proizvod političara koji su narode u BiH zarobili u orgomne psihijatrijske klinike

tacno.net
Autor/ica 2.11.2019. u 09:29

Predstavljena knjiga kolumni Gojka Berića ‘Šta je život bez dušmana’: Mržnja je proizvod političara koji su narode u BiH zarobili u orgomne psihijatrijske klinike

Foto: šg

Knjiga kolumni “Šta je život bez dušmana?” poznatog novinara Gojka Berića objavljena u izdanju autora i dnevnog lista Oslobođenje, predstavljena je večeras i u Mostaru u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju i Mostarskog kruga.

Riječ je o kolumnama u kojim Berić, na sebi svojstven način, analizira društvo u slobodnom padu.

U programu su osim autora učestvovali i Emir Habul, Mile Stojić i Boro Kontić, dok je voditeljska palica pripala domaćinu Aliji Behramu. Govoreći o Beriću i njegovom najnovijem djelu Behram je konstatovao da se rijetko može susresti osoba u kasnim osamdesetim, a da punih 65 godina s punom posvetom na dnevnoj bazi pripada jednom mediju i ispisuje kolumnu.

– Za mene – najbolji novinar u BiH. Gojko je ime čiji se tekst poštuje ne samo u BiH, već i u cijeloj regiji. On je etablirani novinar. Proveli smo zajedno u Oslobođenju 23 godine, ali nažalost nisam ni primaknuo njegovom opusu i kvaliteti, koja se rijetko susreće. Centar za mir i Mostarski krug prepoznali su ga kao prijatelja i počastili nagradom Mimar mira, prepoznajući duboku brazdu koju je zaorao kritikujući vlast i gradeći u korist građana pravičnu priču o onomu što nas okružuje. On je novinar koji je nepotkupljiv i ima stav blizak običnom malom čovjeku koji trpi, pati i šuti. Upravo taj čovjek prepoznaje Gojkovu rečenicu, rekao je.

Knjiga je za Boru Kontića vrhunsko djelo koje bolje govori o ovdašnjem novinarstvu nego što ono zaista jeste. Gojko Berić je, kaže, novinar koji promišlja stvarnost.

– Živimo u svijetu u kojem svi žele biti upravu, a niko ne želi saznati istinu. Gojko se u tekstovima trudi ispričati priču o bh. realnosti i onome što se zaista oko nas dešava. Knjiga je zapravo hronologija zbivanja, pisana nepotkupljivom rukom vrhunskog majstora. Ako nekoga zanima šta se ovdje desilo i dešava, njegova knjiga je najbolja adresa, kazao je.

Mile Stojić je podsjetio na Berićev osebujan svjetonazor pun humanizma, svjetonazor protiv mržnje i podjela, na kojem Gojko kako reče, ustrajava kao rijetko koji bh. novinar ili pisac.

– Knjiga Šta je život bez dušmana objedinila je njegove najbolje kolumne napisane tokom posljednje dvije decenije. Knjiga je dragocijena i kao svjedočenje o časom i ispunjenom novinarskom i književnom djelovanju, dodao je.

Sam autor govoreći o svom djelu kazao je kako je mržnja nažalost odredila našu stvarnost u posljednih 30 godina. O njoj se stalno razgovara i još će se dugo razgovarati. Na pitanje zašto se zaista mrzimo nema konačnog – krajnjeg odgovora, smatra.

– To je tema pred kojom ne treba zatvarati oči i o kojoj treba stalno razgovarati na svakom mjestu. To je jedini način i put ka pomirenju. Sve drugo su dalje tenzije. Mržnja je proizvod političara koji su narode u BiH zarobili u orgomne psihijatrijske klinike. Narodi su pacijenti, a lideri im povremeno ubrizgavaju nove injekcije mržnje i nacionalizma, poručio je Berić.

(Vijesti.ba)

tacno.net
Autor/ica 2.11.2019. u 09:29