Predsjedništvo Naše stranke: Prisustvo stranih sudija potrebno do ulaska BiH u EU i NATO

tačno.net
Autor 13.2.2020. u 13:54

Predsjedništvo Naše stranke: Prisustvo stranih sudija potrebno do ulaska BiH u EU i NATO

Predsjedništvo Naše stranke, na sinoć održanoj sjednici, donijelo je niz odluka i zaključaka. Iznesen je stav povodom najave blokada od strane zastupnika iz Republike Srpske: „Radi se političkoj ucjeni koja će blokadom procesa pogoršati životni standard zbog insistiranja na nečemu što je opasno i neprovodivo. Imenovanje stranih sudija propisano je Ustavom BiH koji se ne može selektivno primjenjivati. Takvo postupanje izraz je separatističkih tendencija iz RS-a kojima svjedočimo već decenijama. One dodatno potvrđuju potrebu za supervizijom u BiH, uključujući i strane suce u Ustavnom sudu, sve do ulaska BiH u EU i NATO.“

Predsjedništvo je također razmatralo rad zastupnika Naše stranke u Parlamentu FBiH. Oni će, s drugim predstavnicima opozicije, ponovo predati Zahtjev za sjednicu o stanju u zdravstvu FBiH s posebnim naglaskom na kliničke centre.

„Neviđena je praksa da osnivač nema uvid u izvještaje institucija koje je osnovao, a to je upravo slučaj s KCUS-om i zdravstvenim institucijama koje odbijaju da polože račune građanima za dosad urađeno. To tako ne može i neće proći i njihovo izbjegavanje da razgovaraju o sumnjama u kvalitet njihovog rada te sumnje dodatno utemeljuje. Što prije ih počnemo otklanjati imat ćemo i zdravije zdravstvo i zadovoljnije pacijente te ćemo se u skladu s tim ciljem i ponašati“ – zaključak je Predsjedništva Naše stranke.

Razmatrano je i formiranje nove Vlade u Kantonu Sarajevo. Predsjedništvo Naše stranke pohvalilo je dosadašnji rad premijera Edina Forte te ministara Srđana Mandića i Lejle Brčić i dalo im podršku u nastavku njihovog rada: „Naši ministri i premijer nastavljaju s radom jednakim intenzitetom bez obzira na njihovu smjenu koja se mora izvršiti u skladu s propisanim procedurama, uz uvažavanje demokratski formirane nove skupštinske većine. U predstojećem periodu trudit će se da završe što veći broj započetih projekata te građani Kantona Sarajevo sigurno, što se njih tiče, neće trpiti nikakve posljedice u predstojećem periodu, do imenovanja nove Vlade.“

Također, donesen je zaključak u vezi s aktivnostima Naše stranke za donošenje što skorijeg političkog rješenja za Mostar koje bi bilo u duhu vizije građanskog društva kakvo Naša stranka zagovara. Naša stranka će tim povodom intenzivirati svoje političke aktivnosti kako na federalnom i državnom nivou vlasti, tako i u međunarodnim organima i tijelima kojih je članica u cilju stvaranja uslova za održavanje izbora u Mostaru u što demokratskijem ozračju i uz maksimalno poštivanje prava na političku participaciju u životu Mostara svih građana.

tačno.net
Autor 13.2.2020. u 13:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija