Zatvorena biračka mjesta: Mostarci su nakon 12 godina izabrali lokalnu vlast

tačno.net
Autor 20.12.2020. u 19:18

Zatvorena biračka mjesta: Mostarci su nakon 12 godina izabrali lokalnu vlast

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine izlaznost je dobra jer je do 16 sati na redovnim biračkim mjestima glasalo 38.692 birača, odnosno njih 40,32 posto.

Ukupan odziv Mostaraca i Mostarki na današnjim izborima CIK BiH će saopćiti večeras u 21 sat, a prve rezultate CIK će saopćiti u ponoć.

Posmatrači koalicije “Pod lupom” rekli su danas da ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne).

Istakli su da nije bilo ni otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.

Na 3 biračka mjesta primijećeno je od jedan do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 50 posto biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Građani Mostara imali su mogućnost glasati na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova.

Biralo se 35 vijećnika u Gradsko vijeće Mostara, među 370 kandidata. Na glasačkim listićima se nalazio se 31 politički subjekt od čega 22 političke stranke, četiri koalicije, jedna lista nezavisnih kandidata, te četiri nezavisna kandidata.

Klix.ba

tačno.net
Autor 20.12.2020. u 19:18