Naša stranka: Dodika više niko ne smije tretirati kao političara, već kao kriminalca

tacno.net
Autor 20.10.2021. u 20:06

Naša stranka: Dodika više niko ne smije tretirati kao političara, već kao kriminalca

Povodom današnje sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj je izglasano formiranje agencije za lijekove tog entiteta reagovala je Naša stranka:

“Formiranje entitetske agencije za lijekove pokušaj je osvete državnoj agenciji koja je razotkrila medicinski kriminal u Republici Srpskoj, pogotovo tu mislimo na aferu s industrijskim kisikom. Nad agencijom koju su izglasali poslanici lojalni njegovom režimu, Dodik će imati apsolutnu kontrolu. Iz istog razloga potrebe za apsolutnom kontrolom zbog kriminalnih aktivnosti on će krenuti i na druge državne institucije, uključujući i one koje kontrolišu RS kadrovi koji nisu lojalni njegovom režimu. Posljedica toga će biti potpuni društveni i ekonomski sunovrat Republike Srpske koji će plaćati građani.

Krajnje je vrijeme da i međunarodna zajednica i nadležne institucije u BiH, prije svega SIPA i Tužilaštvo, Dodika prestanu tretirati kao političara, pogotovo kao lidera jednog naroda, i počnu ga tretirati kao kriminalca koji uzurpira političke ovlasti u cilju njihove zloupotrebe.

Pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da ovim povodom ažurnije reaguju. S tim u vezi, Naša stranka sa SDP-om već je krenula u proces lobiranja prema zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Nesporno je da i Dodik i njegovi poslušnici znaju da su počinili neustavan čin, zbog čega su i odgodili primjenu ovog zakona na šest mjeseci, kada se tek može pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom. Računaju da će pokretanje postupka u aprilu iduće godine biti idealna izborna platforma za SNSD, što istovremeno odgovara i njegovim koalicionim partnerima HDZ i SDA. Iz tih razloga Tužilaštvo BiH treba upotrijebiti svoje ovlasti sada – djelujući u skladu s Poglavljem XVI Krivičnog zakona BiH, kako bi teme od interesa za sve građane BiH, a ne one koje Dodiku odgovaraju, dominirale u toj kampanji.”

tacno.net
Autor 20.10.2021. u 20:06