5. humanitarni festival Balkanske umjetnosti “Spiritus Progentium”

AnaDominik Rodić
Autor/ica 21.12.2017. u 11:04

5. humanitarni festival Balkanske umjetnosti “Spiritus Progentium”

Peti humanitarni festival balkanske umjetnosti, Spiritus Progenitum će se otvoriti press konferencijom za javnost 27. 12. u 10.00 h, a zatvoriti 3. 1. skidanjem izložbe „Tri jezika pod istim krovom“ u Historijskom Muzeju BiH.

Ovaj festival je organizovan od strane udruženja „Val“, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, te uz saradnju sa Historijskim Muzejem BiH. Njegova svrha je predstavljanje umjetnosti kreativnih mladih ljudi. Pored ove uloge, festival za namjenu ima pomoći društvu kroz određene humanitarne aktivnosti. Spiritus Progenitum ostavlja prostor kreativcima da se izraze o onome što im predstavlja prepreku u društvu.

Glavni događaj festivala je likovna izložba „Tri jezika pod istim krovom“ gdje će kreativne osobe i umjetnici moći izraziti svoje mišljenje o novom zakonu koji je uveden u osnovno školovanje. Podsjećamo, djeca će sada morati da se opredjele da li će učiti srpski, bosanski ili hrvatski jezik. Udruženje „Val“ je ovom prigodom okupilo umjetnike iz Srbije, Hrvatske i BiH da iskažu svoje mišljenje kroz kreaciju. Izložbu će podržati i likovni umjetnici iz Washingtona. Uz umjetnike koje okuplja udruženje „Val“ pojaviti će se i dati svoj doprinos ovom projektu sarajevski umjetnik Damir Nikšić. Posebni gosti festivala ove godine su Kulturno Umjetničko Društvo „Modrački Mornari Šerići“ iz naseljenog mjesta Šerići u Živinicama. Ovo društvo će predstaviti različite vrste autohtonih regionalnih narodnih nošnji 28. 12. od 13.00 – 14.00.

Treći dan festivala, 27. 12. su pozvani svi književnici da predstave javnosti svoja djela kroz književnu večer koja se godišnje objavljuje. Tema kroz koju književnici iz Srbije, Hrvatske i BiH predstavljaju svoju kreativnost je „Tri jezika pod jednim krovom“ i održati će se u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. U sklopu ove književne večeri će biti dodjeljene zahvalnice ljudima koji su pomogli ostvarenju ovog festivala.

AnaDominik Rodić
Autor/ica 21.12.2017. u 11:04