Vojvođanske NVO: Vojvođani neka odluče – ili bojkot ili “ne” na ustavnom referendumu

tacno.net
Autor/ica 14.1.2022. u 12:59

Vojvođanske NVO: Vojvođani neka odluče – ili bojkot ili “ne” na ustavnom referendumu

Foto: BBC

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija i Centar za interkulturnu komunikaciju smatraju da je ustavni referendum, koji će se održati u nedelju, nelegitiman, besmislen i ponižavajući za sve građane, a da su potencijalne ustavne promene u oblasti pravosuđa loše, nedorečene i neće doneti nikakav boljitak u pravu građana na nepristrasno i nezavisno suđenje.
Iako je postojalo veliko interesovanje civilnog sektora i stručnjaka, promene koje predlaže ovaj referendum osmišljene su u uskim političko-interesnim kuhinjama, bez široke javne rasprave, i one predviđaju nastavak, samo drugačije modeliranog, snažnog uticaja vlasti na pravosuđe.

Samo retki građani su razumeli šta ove ustavne promene donose, i neće na osnovu valjanih informacija moći da donesu odluku da li na referendum izaći ili ne, i kako na njemu eventualno glasati. Vlast je direktno kriva za tu konfuziju. A takva situacija nema nikakve veze sa demokratijom i neposrednim učešćem građana u političkim procesima.

Podsećamo da je i važeći Ustav Srbije usvojen takođe na nedemokratski način, kroz politikantske pregovore, sa bezbroj spornih tačaka, i da on nije doneo ništa dobro nikome osim političkoj klasi, a pogotovo ne građanima Vojvodine, koji su njime praktično izgubili autonomiju i čija su prava svedena na procenat.

Podsećamo da je tadašnji referendum propao na teritoriji Vojvodine, jer je na njega izašao izuzetno mali broj građana, kao što, po svemu sudeći, cenzus nije pređen ni na teritoriji cele Srbije, pa je to nadomešteno referendumskim “menadžmentom”, odnosno referendumskom krađom.

Ali, i takav referendum je bio demokratskiji od ovog nedeljnog, jer je bar predviđao cenzus (50%).

Uzevši u obzir sve navedeno, kao i diskusije u javnosti, VKK “Vasa Stajić” poziva građane Vojvodine da sami odluče – ili da bojkotuju nelegitimni i besmisleni referendum, ili da izađu i glasaju protiv njega.

Jedino rešenje za Srbiju i Vojvodinu jeste smena vlasti i široko utemeljena ustavotvorna skupština, koja će stvoriti uslove da Srbija napokon postane moderna, pravna, građanska, civilizovana i decentralizovana država, a Vojvodini ponuditi suštinsku autonomiju.

VKK “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološka asocijacija
Centar za interkulturnu komunikaciju

tacno.net
Autor/ica 14.1.2022. u 12:59