Rangel: Serija eskalacijskih koraka u BiH, RS krši Ustav

 RSE
Autor/ica 15.2.2022. u 14:12

Rangel: Serija eskalacijskih koraka u BiH, RS krši Ustav

Foto: Paulo Rangel/Agencije

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel saopćio je danas da je zabrinut zbog “serije eskalacijskih koraka u Bosni i Hercegovini”.

Istaknuo je da to uključuje i potez Narodne skupštine entiteta RS o usvajanju nacrta zakona o uspostavljanju entitetskog visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Skupština RS napravila je 10. februara prvi korak ka formiranju VSTV tog entiteta, institucije koja već postoji na nivou države BiH.

Pozivajući na hitno poništavanje neprimjerenih akcija, Rangel je kazao da ovo djelovanje podriva vladavinu prava, pravni poredak i neovisnost pravosuđa.

Time se, kako je naveo, krši Ustav i Daytonski mirovni sporazum, te ugrožava ustavni poredak BiH i dodatno utječe na evropske integracije BiH i provedbu potrebnih reformi.

– Pozivam političare da se u potpunosti ponovno uključe u državne institucije, radeći na očuvanju mira i unapređenju demokratizacije zemlje za dobrobit građana BiH – naveo je Rangel.

Nacrt zakona o formiranju VSTV RS neustavan je jer prenosi nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

Takvu odluku o prenosu nadležnosti sa države na entitet kao niži nivo vlasti može donijeti samo državni parlament.

Nacrt zakona upućen je u javnu raspravu od 60 dana, poslije kojih će poslanici ponovo raspravljati o zakonu u formi prijedloga – nakon čega slijedi usvajanje.

Zadatak VSTV RS bi bio imenovanje sudija i tužilaca na teritoriji tog bh. entiteta. Zakonom se uređuje rad VSTV, organizacija, nadležnosti, ovlaštenja, uslovi i mandat za vršenje sudijske i tužilačke funkcije.

RSE-Vijesti.ba

Tagovi:
 RSE
Autor/ica 15.2.2022. u 14:12