Skup podrške Rusiji i Putinu u Bratuncu i Beogradu: Skandiranje Ratku Mladiću

RSE
Autor/ica 5.3.2022. u 09:21

Skup podrške Rusiji i Putinu u Bratuncu i Beogradu: Skandiranje Ratku Mladiću

Foto: RFE-RL

Nekoliko hiljada građana okupilo se u petak, 4. marta u Beogradu na skupu podrške Ruskoj Federaciji, nakon invazije te zemlje na susednu Ukrajinu tokom koje je do sada ubijeno oko 2.000 civila. Beogradski protest je organizovan na poziv esktremno desničarska organizacije iz Srbije “Narodne patrole”.

Podrška ruskoj invaziji sa desničarskog skupa u Beogradu

Na skupu su intonirane srpska i ruska himna, a neki od prisutnih istakli su zastave Rusije, Srbije, kao i obeležja četničkog pokreta. Takođe, među zastavama i parolma koje su nosili učesnici protesta uočene su i plakate sa simbolom Z, jednom od oznaka ruskih vojnih snaga na ukrajinskom ratištu.

Okupljeni su skandirali “Srbija, Rusija ne treba nam Unija”, aludirajući na članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Nakon obraćanja govornika prisutni su prošetali do Ambasade Rusije i diplomatskog predstavništva Belorusije.

Kako su javili izveštači Radija Slobodna Evropa (RSE), osoblje Ambasade Rusije je sa prozora pozdravilo demonstrante. Okupljeni su tu, između ostalog, skandirali pogrdne parole na račun NATO saveza, LGBT populacije, a mogli su se čuti i povici “Krim je Rusija, Kosovo je Srbija”, a uzvikivali su i ime pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Neki od govornika ispred Ambasade Rusije rekli su da sa ovog protesta žele da poruče Zapadu “da Srbija sedi samo na jednoj, ruskoj stolici”.

Odnos Srbije prema invaziji

Ruski vojni napad na Ukrajinu počeo je 24. februara i od tada su Kijev i drugi gradovi pod žestokim raketnim udarima.

Moskva tvrdi da su mete vojni objekti u cilju “demilitarizacije” i “denacifikacije”, ali snimci i slike iz ukrajinskih gradova prikazuju suprotno. Od početka invazije stradalo je više od 2.000 civila, uključujući više od 20 dece. Iz zemlje je izbeglo skoro milioni ljudi.

Srbija se 2. marta na sednici Generalne skupštine UN-a pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu. Rezolucijom UN se izražava žaljenje zbog invazije Rusije na Ukrajinu i zahteva od Rusije da odmah prestane sa pretnjom i upotrebom sile protiv Ukrajine i da odmah, potpuno i bezuslovno, povuče sve vojne snage sa teritorije Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Rezolucija je usvojena sa 141 glasom za, pet protiv i 35 uzdržanih.

Kakve su se poruke čule sa protesta u Beogradu?

Damnjan Knežević, vođa ultradesničarskih “Narodnih patrola”, rekao je u obraćanju na skupu u Beogradu da je “svakom Srbinu Rus brat”, te dodao da sankcije koje je međunarodna zajednica uvela Ruskoj Federaciji zbog invazije na Ukrajinu “nisu ništa za slovensku dušu”.

Među pristutnima je bio i Mladen Obradović, vođa klerofašističke organizacije “Obraz”, čije delovanje je Ustavni sud zabranio 2012. godine. U međuvremenu, Obradović je osnovao organizaciju “Svetosavski savez Obraz” koja neometano radi.

U obraćanju okupljanima, Obradović je, slično dezinformacijama zvaničnog Kremlja, rekao da je “Rusija oslobodila svet od NATO pretnje”, te da je ruski predsednik Vladimir Putin pokazao “ko je nosilac slobode čovečanstva”.

Ko su organizatori protesta podrške Rusiji?

Jedna od “akcija” pripadnika neregistrovane ekstremno desničarske grupacije “Narodne patrole” bila je upravo “odbrana” murala Ratka Mladića, koji se u centru Beograda pojavio tokom leta 2021. godine.

U novembru 2021. su kordoni policije sprečavali njihove pripadnike da priđu članovima nevladinih organizacija i građanima koji su protestovali zbog murala koji do danas nije uklonjen.

“Narodne patrole” su javne istupe započele 2020. godine, kada su u više navrata organizovali antimigrantske akcije u nekoliko gradova Srbije.

Ova grupa je u međuvremenu postala poznata i po anti LGBT porukama, ometanju novinara tokom izveštavanja sa Parade ponosa, kao i po širenju nacionalne, rasne i verske mržnje.

Ko je pozvao na podršku Rusiji?

Organizatori protesta podrške Rusiji podelili su video poziv Denisa Garijeva, kojeg je američki Stejt department 2020. godine označio kao globalnog teroristu.

Garijev je jedan od vođa ekstremističke organizacije “Ruski imperijalni pokret”, koju je američka administracija takođe označila kao globalnu terorističku pretnju.

Na skupu je istaknuta velika zastava Ruske Federacije (4. mart 2022)
Na skupu je istaknuta velika zastava Ruske Federacije (4. mart 2022)

On je u video poruci pozvao građane Srbije da pomognu “obnavljanju Rusije u okviru njenih istorijskih granica”.

Garijev je trener u centru za obuku paramilitarista u ruskom Sankt Peterburgu. Oni od 2014. godine deluju u separatističkim oblastima na istoku Ukrajine Donjeck i Lugansk, čiju je samostalnost na početku invazije priznao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Video poziv na podršku građana Srbije, Garijev je uputio sa nepoznate lokacije, ispred panoa na kojem je u levom uglu istaknuta i fotografija osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je u Hagu osuđen i za genocid tokom rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Ko u Srbiji podržava rusku invaziju?

U proteklim danima, u Beogradu je održano nekoliko protesta u znak podrške građanima Ukrajine.

Ipak na mapi Evrope, Srbija je jedna od retkih država u kojoj se organizuje i skup podrške Rusiji.

Briselski zvaničnici su više puta pozivali Srbiju da se pridruži sankcijama, a predsednik države Aleksandar Vučić je izjavljivao da na sebe preuzima “sve kritike, primedbe i pritiske” zbog trenutne odluke Srbije.

Vlast u Beogradu, koju od 2012. godine predvodi Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS), održava tradicionalno dobre odnose sa Rusijom.

Dok je Rusija podržava u osporavanju nezavisnosti Kosova pred međunarodnim institucijama, Srbija je zavisna od ruskih energenata, a saradnja je prisutna i na vojnom planu – kupovinom ruskog oružja.

Uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora koji su najavljeni za 3. april, Ukrajina nije među ključnim temama predizborne kampanje u Srbiji.

Podršku Putinovim potezima upućuju opozicione desničarske stranke, poput pokreta “Oslobođenje” Mlađana Đorđevića ili Srpske radikalne stranke na čijem je čelu haški osuđenik Vojislav Šešelj.

Koalicija oko desničarskog pokreta Dveri pozvala je rukovodstvo Srbije da “ni pod kojim uslovima ne uvede sankcije Rusiji”.

Deo “proevropske” opozicije je izrazio podršku suverenitetu Ukrajine i solidarnost sa njenim građanima.

Prema istraživanju beogradskog nevladinog Instituta za evropske poslove iz jula 2021, 83 odsto građana Srbije smatra Rusiju prijateljskom državom.

Udruženje ”Istočna aternativa” Republike Srpske organiziralo je u petak, 4. marta u podne skup podrške Rusiji i Vladimiru Putinu.

Okupljanje je održano u Bratuncu, na istoku Bosne i Hercegovine, desetak kilometara udaljenom od Srebrenice gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima u julu 1995. Odazvalo se dvadesetak osoba.

Udruženje je poznato po lijepljenju plakata i veličanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva BiH.

U Statutu ovog udruženja stoji da su protiv Evropske unije i saradnje sa NATO paktom. Podržavaju saradnju sa Rusijom, Kinom ”i svim zemljama naklonjenim srpskom narodu”. Zalažu se i za nezavisnost entiteta Republika Srska, kao za i ”utvrđivanje ‘istine”’ o Srebrenici.

Predsjednik ovog udruženja je Vojin Pavlović, član desničarske Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj, koja nosi ime haškog osuđenika i vatrenog zagovornika “velike Srbije” tokom ratova devedesetih.

Godinama je bio odbornik ove stranke u Skupštini opštine Bratunac, a protiv njega je podneseno više krivičnih prijava, između ostalog i za negiranje genocida te veličanje ratnih zločinaca.

Udruženje je u maju prošle godine tražilo da se glavna ulica Maršala Tita u Srebrenici preimenuje u ulicu Petera Handkea, koji negira da je u tom gradu počinjen genocid.

“Istočna alternativa” stajala je i iza prijedloga da se u Srebrenici podigne spomenik bivšem ambasadoru Ruske Federacije u Ujedinjenim nacijama (UN) Vitaliju Čurkinu. Skupština opštine (SO) Srebrenica ovaj je prijedlog odbacila.

Nakon neuspjeha u Srebrenici, spomenik su podigli u Istočnom Sarajevu u znak “zahvale” Čurkinu što je u ime Rusije stavio veto na izglasavanje Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

Spomenik ruskom 'njet'

U Mostaru su pak 4. marta učenici Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) iz Mostara, grada na jugu Bosne i Hercegovine, izašli u šetnju solidarnosti s narodom Ukrajine.

Bosna i Hercegovina uskladila se odlukama Evropske unije (EU) koje se tiču uvođenja sankcija Rusiji i Bjelorusiji, zbog invazije na Ukrajinu.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, u više navrata kazao da je najbolje da Predsjedništvo BiH izrazi stav da se BiH po pitanju događanja na istoku Ukrajine ne svrstava na bilo koju stranu.

RSE

RSE
Autor/ica 5.3.2022. u 09:21