505 bez crte

Petar Fehir
Autor 5.10.2018. u 10:23

Izdvajamo

  • Mi vama novac, privilegije, posebna prava (da, recimo, birate ravnatelje škola iz svojih redova, ili nekog od familije), a vi nama glasove i bezgraničnu vlast. Koja, opet, i nas materijalno kompenzira, a vi ništa ne pitate i ne mašete plinskim bocama. I na taj je način za one koji bi, kada bi bili bolje organizirani, mogli aspirirati da preuzmu kormilo države, podvučena crta.

Povezani članci

505 bez crte

Foto: antenazadar.hr

Ovi su si junaci uzeli za pravo da usklađuju obrazovni sistem, lektoriraju medije, određuju glazbeni ukus publike, petljaju u bračni život, mijenjaju urbanističke planove, ignoriraju nauku, revidiraju povijest – drugim riječima uređuju državu po svojoj mjeri.

Ako niste znali, prvi voćni bomboni, s crtom, proizvedeni su u Unionu, preteči Kraša, pod oznakom 505. Nakon što su nabavili stroj koji može risati crtu na bombonima, novi su nazvani, jednostavno, 505 s crtom.

Prevedeno u politiku priča bi glasila: Nakon što je HDZ omogućio svojim biračima da i poslije četvrt stoljeća od rata podnose zatjev za ratnu mirovinu obrisao je crtu s onih oko 505 tisuća branitelja. Tako se njihov novi proizvod može nazvati 505 bez crte.

Presedan je to, još nepoznat, u svjetskim, oslobodilačkim, domovinskim i ostalim pravednim ratovima. Kao i činjenica da su ti isti veterani udruženi u 1384 udruge.

Njihov ceh na godišnjoj razini, samo iz javnih izvora, iznosu preko 50 milijuna kuna!

Najveća je HVIDRA s oko 30 tisuća članova.

Iako je utisak da među udrugama nema mnogo suradnje, kad zatreba svi su ko jedan.

Jer, kao što reče jedan od čelnika jedne od udruga  – ”Suradnja je jako dobra. U Hvidri su sve desni ljudi, nisu lijevi. Znate kako to ide”.

Najavljeni prosvjed u Vukovaru mogao bi, bar na kratko, dovesti u pitanje tu ljubav, jer prelazi okvir veteranstva i pruža pipke ka aktualnoj, ”velikoj” politici, a tamo se može dobiti i po prstima.

Ratni su pobjednici odavno prešišali svoje prethodnike iz SUBNOR-a, koji su unatoč svemu znali za ”crtu”.

Ovi su si junaci uzeli za pravo da usklađuju obrazovni sistem, lektoriraju medije, određuju glazbeni ukus publike, petljaju u bračni život, mijenjaju urbanističke planove, ignoriraju nauku, revidiraju povijest – drugim riječima uređuju državu po svojoj mjeri.

A obzirom na još neizmjerenu, ali mnogo puta dokazanu, razinu njihovih ”sposobnosti” za očekivati je i gore.

Pri tome naravno kapa dolje svim časnim borcima i stradalnicima koji su iskreno, vođeni ljepšom slikom domovine, podnijeli žrtvu kada je to i gdje trebalo.

Ne treba biti posebno nadaren za zaključak da se radi o dilu između HDZ-a i, često, samozvanih čelnika ovih udruga.

Mi vama novac, privilegije, posebna prava (da, recimo, birate ravnatelje škola iz svojih redova, ili nekog od familije), a vi nama glasove i bezgraničnu vlast. Koja, opet, i nas materijalno kompenzira, a vi ništa ne pitate i ne mašete plinskim bocama.

I na taj je način za one koji bi, kada bi bili bolje organizirani, mogli aspirirati da preuzmu kormilo države, podvučena crta.

Ne, istina kao ona na voćnim bombonima, već crna s gorkim ukusom.

Petar Fehir
Autor 5.10.2018. u 10:23