VKK “Vasa Stajić” i Savez antifašista Vojvodine: Svi na izbore – porazimo Vučićevu kriminalnu tiraniju

tacno.net
Autor/ica 28.3.2022. u 12:25

VKK “Vasa Stajić” i Savez antifašista Vojvodine: Svi na izbore – porazimo Vučićevu kriminalnu tiraniju

Foto:AFP

Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“ i Savez antifašista Vojvodine procenjuju da su predstojeći parlamentarni, predsednički i beogradski izbori istorijska prilika da se država Srbija primakne demokratiji i stvaranju pretpostavki za pravedno rešenje važnih državno-pravnih pitanja, između ostalog i političkog položaja Vojvodine.

Prvi uslov za takav, demokratski politički proces podrazumeva kraj tiraniji i poraz političkih aktera koji godinama, u raznim kostimima, grade lažnu, zaostalu i antievropsku komediju „srpskog sveta“, koji će imati neizbežno tužan kraj. Ti akteri predstavljaju samoproklamovanu i kriminalnu elitu koja se decenijama bogatila na račun građana i prirodnih i radom generacija stvorenih resursa, naročito u Vojvodini.

Vučićev kriminalni režim srozao je za deset godina sve vojvođanske institucije izvrgavajući ih ruglu, ne bi li obesmislio njihovo političko utemeljenje i uopšte postojanje: otišao je mnogo dalje od ponižavajućeg i kontroverznog Ustava, koji je na sumnjiv način donet 2006. godine. U tom prljavom poslu pomogle su im, radi svojih ocvalih sinekura, oni vojvođanski politikanti koji decenijama parazitiraju na ideju vojvođanske autonomije, a čiji će kraj, verujemo, obznaniti trećeaprilsko glasanje.

VKK „Vasa Stajić“ i SAV na žalost konstatuju da na ovim izborima ne postoji politička partija ili koalicija koja reprezentuje građanske i demokratske potrebe Vojvodine za njenom istinski autonomnom ustavnom pozicijom. Dovde smo stigli jer su predstavnici svih tzv. demokratskih političkih opcija i u Vojvodini i u Beogradu, u poslednjih trideset godina kolaborirali sa nacionalističkim idejama i velikodržavnim „zakonima“. Vojvodina je umesto građanske autonomije postala odraz etničkih „kvaziautonomija“. Tako smo dospeli do političke i parlamentarne cirkuske šatre koja se povija i cepa pod teretom egzodusa stanovništva svih vojvođanskih nacionalnosti i evropskih ratnih vetrova.

Smatrajući predstojeće izbore istorijski bitnim, VKK „Vasa Stajić“ i SAV pozivaju građane one Vojvodine koja je uvek bila deo afirmativnih, antinacionalističkih i proevropskih procesa – da u što većem broju izađu na glasanje 3. aprila i podare svoj glas onim ličnostima i koalicijama koje imaju šansu da poraze aktuelnu kriminalnu tiraniju, a masovnošću izlaska na glasačka mesta i izraženom proevropskom orijentacijom stave do znanja svima, naročito pretendentima na vrhovne položaje u državi Srbiji, da Vojvodina nikada neće zaboraviti svoju slobodarsku tradiciju i da ne pristaje na zatiranje bilo čega vojvođanskog, a pogotovo neće nikada pristati na negiranje sopstvenog političkog subjektiviteta i evropskog, građanskog i autonomnog multikulturalnog identiteta.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine

 

tacno.net
Autor/ica 28.3.2022. u 12:25