Tomašević: Nije normalno da u Zagrebu i dalje bude ulica s imenima ustaša

HINA
Autor/ica 24.2.2023. u 11:12

Izdvajamo

  • “Ulice koje su u Zagrebu nazvane po ustašama, treba ih preimenovati, to je jednostavno civilizacijsko pitanje. Nije normalno da u glavnom gradu budu i dalje ulice koje nose imena ustaša”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Povezani članci

Tomašević: Nije normalno da u Zagrebu i dalje bude ulica s imenima ustaša

Tomislav Tomašević – Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je danas, komentirajući predložena preimenovanja, da nije normalno da neke ulice u Zagrebu i danas nose imena dužnosnika Nezavisne Države Hrvatske.

“Ulice koje su u Zagrebu nazvane po ustašama, treba ih preimenovati, to je jednostavno civilizacijsko pitanje. Nije normalno da u glavnom gradu budu i dalje ulice koje nose imena ustaša”, rekao je Tomašević na konferenciji za medije.

Promjene imena četiriju ulica na području Ivanje Reke

Komentirao je tako prijedlog za promjenu imena četiriju ulica koje se nalaze na području Ivanje Reke, koji je nedavno upućen Gradskoj skupštini.

Radi se o ulicama koje su dio gradske četvrti Peščenica – Žitnjak, o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića. Tomašević je najavio da će prihvatiti takav prijedlog.

“I zamjenici dobivaju prijetnje smrću”

Tomašević je rekao da nerado govori o prijetnjama smrću, o čemu je sinoć izvijestio.

“Ako baš dođe pismo, ako bude tako gadan izričaj tog pisma i ako se netko stvarno potrudi oko načina na koji napravi pismo, onda u tom trenutku takvu stvar sam prijavio policiji”, rekao je Tomašević pojašnjavajući izjavu da je posljednju ozbiljnu prijetnju primio prije mjesec dana.

Istaknuo je da i njegovi zamjenici dobivaju prijetnje smrću, no dodao da je takve prijetnje i očekivao. “Činjenica jest da se političarima u Hrvatskoj prijeti smrću, i desnim i lijevim. Iznenađen sam da je to nekakva vijest”, rekao je Tomašević dodavši da on nema tjelohranitelja iako ima pravo na to.

“Zanima me zašto se Lovrić nakon potresa vratio u zgradu škole nakon potresa, a sada tvrdi da nije sigurna”

Osvrnuo se i na prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a te nezavisnog zastupnika Ivice Lovrića o provjeri sigurnosti školske zgrade OŠ Ivana Gorana Kovačića i XVIII. gimnazije, koji je uvršten u dnevni red po hitnom postupku. Tomašević je istaknuo da je škola, prema dokumentima koji su dostupni gradskoj upravi, sigurna.

“Ono što mene jako zanima jest zašto zastupnik Lovrić, koji je kao bivši pročelnik ureda za obrazovanje učenike nakon potresa vratio u tu zgradu, sada tvrdi da ona nije sigurna. Očito je tu neka nekonzistentnost i licemjerje. No, postoji činjenica da su roditelji zabrinuti pa ćemo o tome raspravljati”, poručio je Tomašević, piše Hina.

HINA
Autor/ica 24.2.2023. u 11:12