Akcija SIPA-e u Zenici, na meti gradonačelnik Fuad Kasumović i saradnici

tačno.net
Autor 1.12.2021. u 09:08

Akcija SIPA-e u Zenici, na meti gradonačelnik Fuad Kasumović i saradnici

foto: FTV

Na području Zenice od jutros se provodi akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Fuad Kasumović. Kako saznaje Klix.ba, uhapšeno je nekoliko osoba, dok Kasumović nije pronađen na adresi stanovanja niti je dostupan na telefon, kao ni njegova saradnica.

No, Kasumović se nešto kasnije oglasio na Facebooku gdje je potvrdio da je “pod pratnjom policije”.

Akcija SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezu s poslovanjem Zenicatransa. U sklopu današnje akcije, osim Fuada Kasumovića, uhapšeno je još devet osoba.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Sredinom augusta SIPA je izvršila pretres u Gradskoj upravi Zenice, odakle je izuzeta dokumentacija vezana za Zenicatrans – prevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici, a Federalna uprava policije još početkom januara ove godine Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavila je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Fuada Kasumovića i drugih i to zbog krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivičnog djela zloupotrebe ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevare u privrednom poslovanju.

tačno.net
Autor 1.12.2021. u 09:08