Aktivni požari širom Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor 28.3.2022. u 11:50

Aktivni požari širom Bosne i Hercegovine

Foto: FENA

Širom Bosne i Hercegovine danima su aktivni požari u Konjicu, Neumu, Čitluku, Prozor-Rami, na području Kantona 10 te od nedjelje navečer i na lokalitetu Zmajevac kod Zenice.

Požar koji je protekle noći prijetio kućama mještana na lokalitetu Zmajevac kod Zenice stavljen je pod kontrolu, ali je aktiviran na drugim mjestima, prenosi portal Klix.ba.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne službe Zenica sa Gorskom službom spašavanja Zenica, Sportsko-rekreativnim klubom Tvrđava i mještanima do rano jutros gasili su požar koji je u predvečernjim satima zahvatio borovu šumu i velikom brzinom se proširio prema kućama.

Požar koji je najvjerovatnije krenuo s lokaliteta gdje su roštiljali nesavjesni sugrađani zahvatio je nisko rastinje, a zatim i borovu šumu te je nakon akcije gašenja šteta nesaglediva.

U posljednja dva dana požari su aktivni i u drugim područjima Bosne i Hercegovine. Tako su jučer zabilježena četiri požara u Kantonu 10.

“Požarom su zahvaćeni dio uz Buško blato na mjestu Golinjevo, zatim mjesto Prisoje kod Tomislavgrada gdje gore niske trave i raslinje. Također, vatrom su zahvaćeni i zapadni dio oko jezera Buško i selo Podhum također kod Livna”, izjavio je portparol MUP-a Kantona 10 Ivica Vrdoljak za Klix.ba.

Požari su također aktivni i na području Konjica gdje je, kako su kazali iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic, teren nepristupačan, na nekim mjestima i miniran, a u gradu je nesnosan dim. Konjički vatrogasci su, dodaju iz Službe za civilni zaštitu i vatrogastvo, stalno na terenu zadnjih 10-15 dana.

U Prozor-Rami, Neumu i Čitluku i dalje je aktivno više požara, no zasad nijedan ne prijeti kućama, izvijestili su u subotu iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK, za Klix.ba.

tačno.net
Autor 28.3.2022. u 11:50