Aldijana Smailhodžić: Ramović je zaduživao građane za projekte koje ne realizira, a sad ih zadužuje za pojekte koji im ne trebaju

tačno.net
Autor 18.10.2019. u 14:31

Aldijana Smailhodžić: Ramović je zaduživao građane za projekte koje ne realizira, a sad ih zadužuje za pojekte koji im ne trebaju

foto: NS

Kao što je javnosti poznato, Grad Goražde se već za izgradnju obaloutvrda na rijeci Drini kod Svjetske banke zadužio 10.500.000,00 KM.

Taj projekt problematizovao je Ibrahim Delić, zastupnik Naše stranke u Skupštini BPK, dokazujući da su poplave koje su zadesile Goražde 2010. godine uzrokovane ljudskim faktorom te da trajne opasnosti od poplava nema. Osim toga, Delić je govorio i o besmislenosti samog projekta s obzirom na to da projekt mora biti realiziran u saradnji i s nekim drugim općinama kako bi bio uspješan, međutim te saradnje nema. Problem su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi, kao i činjenica da načelnik iznos za izgradnju predstavlja kao donaciju, a ustvari će ga vraćati građani.

Unatoč tome, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović za isti projekt zadužit će Goražde za dodatnih 20 miliona KM.

S tim u vezi reaguje Aldijana Smailhodžić, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Goražda.

„Problem gradske administracije na čelu s gradonačelnikom Ramovićem je što prekomjerno zadužuje građane za projekte koje ne dovrši.

Želim podsjetiti javnost da je Saudijski fond za razvoj odobrio kredit u iznosu od šest miliona američkih dolara Općini Goražde. Kredit je uzet na ime projekata: put Ošanica – Ilovača; put Mravinjac – Berič; izgradnja mosta u naselju Vitkovići te sanacija sekundarne vodovodne mreže.

S radovima na ovim projektima počelo se 2016. godine i do danas nisu završeni, a rokovi za izgradnju su odavno prošli. Za most u naselju Vitkovići niko više i ne zna kada će biti završen, a vrijedi preko dva miliona KM.

Grace period za kredit ističe sljedeće godine i godišnja rata će biti oko 600.000 KM na ionako jadan budžet grada. Za plate u administraciji daje se oko 40 % budžeta.

Potpisan je, 2016. godine, ugovor s investitorom iz Bahareina za izgradnju regionalne sanitarne deponije Trešnjica. Do danas ni od toga ništa. Smeće se i dalje istresa na divlju deponiju Šišeta za koju je naložena sanacija i zatvaranje.

Sa sanacijom i zatvaranjem se nije krenulo.

Pored ovih nerealizovanih, a Goraždu prijeko potrebnih projekata, ima još mnogo stvari koje Goraždani očekuju, kao što su jaslice i vrtić, dijalizni centar, bolje vodosnabdijevanje, kvalitetniji kulturni i sportski život, zaštita parkova, izgradnja šetališta, itd.

Gradonačelnik, međutim, traži podršku od građana za obaloutvrde, umjesto da pita građane šta njima treba. Obaloutvrde ne bi bile na listi prioriteta. Došlo je do opasne zamjene uloga, umjesto da načelnik provodi volju građana, on od građana traži da ga podrže kako bi provodio svoju volju i realizirao ni na čemu utemeljene želje. Pozivam građane da mu za ovaj projekat ne daju podršku i da se otvoreno usprotive njegovoj neracionalnoj potrošnji njihovog novca.“

tačno.net
Autor 18.10.2019. u 14:31