Alešević neće dobiti imunitet: Osumnjičen je za davanje mita i neovlašteno snimanje Tegeltije

tačno.net
Autor/ica 27.6.2019. u 09:20

Alešević neće dobiti imunitet: Osumnjičen je za davanje mita i neovlašteno snimanje Tegeltije

foto: N1

U rješenju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić navodi se da je postojao prijedlog u izvještaju postupajućeg tužioca nakon prvog saslušanja Nermina Aleševića, da mu se da imunitet, odnosno garancija da neće krivično odgovarati zbog postupaka koje je poduzeo u aferi “Potkivanje”.

Tadić je odbila takav prijedlog i Nermin Alešević je osumnjičen za davanje mita i neovlašteno snimanje. Zbog toga će se u petak, 28. juna, morati pojaviti u Tužilaštvu BiH kao osumnjičeni.

U obrazloženju svoje odluke Tadić je citirala Aleševićevu izjavu na upit tužioca o tome da li je predao određenu količinu novca inspektoru SIPA-e Marku Pandži i da li je vršio snimanje prilikom njihovog susreta u kafani u Banjoj Luci, gdje je bio prisutan i Milan Tegeltija.

Alešević je tom prilikom rekao: “Jesam, ali želim da izjavim da u pogledu daljnjih odgovora na ova pitanja i razjašnjavanja svih činjenica i razloga koji su doveli do istog želim od glavne tužiteljice dobiti imunitet u pogledu radnji koje sam preduzeo”.

Tužilaštvo je moglo donijeti odluku o imunitetu, ako se procijeni da je izjava svjedoka važna za dokazivanje da je druga osoba počinila krivično djelo.

Ipak, to sada nije bio slučaj i Alešević je zvanično osumnjičen.

Nermin Alešević je dobio poziv da se sutra u 10 sati javi u Tužilaštvo BiH, a tužiteljica koja vodi slučaj je Merisa Nurkić.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 27.6.2019. u 09:20