Alisa Mutap puštena na slobodu, Sud BiH izrekao mjere osumnjičenim u predmetu “Memić”

B.T./Klix.ba
Autor 16.7.2021. u 15:18

Izdvajamo

  • Optuženi u ovome predmetu se terete da su 8. februara 2016. godine pristupili skupini za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap i drugi, a koja je nastala s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Povezani članci

Alisa Mutap puštena na slobodu, Sud BiH izrekao mjere osumnjičenim u predmetu “Memić”

Foto: raport.ba

Alisa Ramić, djevojačko Mutap, puštena je da se brani sa slobode. Odluka je to Suda BiH nakon jučerašnjeg ročišta u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, održanog po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora za osumnjičene.

Potvrdio je za Klix.ba njen advokat Goran Dragović, kazavši da je ista odluka donijeta i za njenog oca Zijada Mutapa, također njegovog klijenta. Dragović kaže da je u slučaju Zijada Mutapa u toku procedura napuštanje pritvora.

Prema dostupnim informacijama ni ostalim optuženim u ovome predmetu – Hasanu Dupovcu, Muameru Ožegoviću i Josipu Bariću nije produžen pritvor.

Ramić, bivša djevojka stradalog mladića Dženana Memića, na jučerašnjem ročištu se požalila da pet godina trpi medijski linč. Dodala je da je jedino lijepo što je ostala trudna, ali da ne zna kako iznosi trudnoću. Zatražila je da bude puštena iz pritvora “zbog bebe”.

Optuženi u ovome predmetu se terete da su 8. februara 2016. godine pristupili skupini za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap i drugi, a koja je nastala s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede usljed kojih je 15. februara 2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo.

Zijad Mutap i Hasan Dupovac u pritvoru su bili od februara, Josip Barić od aprila, a Alisa Ramić i Muamer Ožegović od prošlog mjeseca.

Ubrzo je i Sud BiH potvrdio da je ukinut pritvor Zijadu Mutapu, Hasanu Dupovcu, Alisi Ramić (djevojačko Mutap), Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću, koji se sumnjiče za prkirivanje dokaza u predmetu “Dženan Memić”. Njima su određene mjere zabrane.

“Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za produženje mjere pritvora osumnjičenima u predmetu Zijad Mutap i dr., Sud Bosne i Hercegovine donio je 15.7.2021. godine rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH te je u odnosu na osumnjičene Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Alisu Ramić, Josipa Barića i Muamera Ožegovića ukinut pritvor”, potvrđeno je iz Suda BiH na upit Klixa.

Kako dodaju, njima su određene sljedeće mjere zabrane:

– Zabrana napuštanja boravišta

– Zabrana sastajanja s određenim osobama

– Obavezno javljanje nadležnom državnom organu

Klix.ba

B.T./Klix.ba
Autor 16.7.2021. u 15:18