Amer Obradović: “Ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, to Zoran Milanović odlikuje u miru”

tačno.net
Autor 3.8.2021. u 14:21

Amer Obradović: “Ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, to Zoran Milanović odlikuje u miru”

Foto: Pixsell

Nezavisni blok danas je uputio saopćenje za javnost povodom vijesti da će aktuelni predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovati postrojbe HVO-a koje su učestvovale u ratnim zločinima, kazavši da ukoliko je tačno pisanje medija, Milanović će postati najradikalniji hrvatski predsjednik nakon Franje Tuđmana.

“Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nastavlja da ponižava državu Bosnu i Hercegovinu, a naročito žrtve udruženog zločinačkog poduhvata, kako je to presudio Tribunal u Haagu. Nakon što je prošle godine odlikovao jedinice odbjeglog umirovljenog generala Zlatana Mije Jelića, optuženog za ratne zločine u BiH, Milanović ove godine nastavlja sa odlikovanjem postrojbi HVO-a koje su učestvovale u ratnim zločinima. Ako je tačno pisanje medija, da će Milanović odlikovati postrojbu za posebne namjene ‘Ludvig Pavlović’, koja je dobila ime po jednom od ustaških terorista koji su izveli upad u Jugoslaviju kod Bugojna davne 1972. godine, onda je aktuelni hrvatski predsjednik odlučio postati najradikalniji hrvatski predsjednik nakon Franje Tuđmana”, saopštili su iz Nezavisnog bloka.

Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović izjavio je da ono što je Tuđman nečasno radio u ratu, a o čemu je pravosnažno presudio i Haag, to u miru odlikuje Zoran Milanović.

“Ta je jedinica, mi to dobro znamo u Hercegovini, bila je zadužena za etničko čišćenje Bošnjaka, bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata i to je pravosnažno utvrđeno bez razumne sumnje. Upravo ovih avgustovskih dana kada se žrtve tzv. Herceg-Bosne sjećaju strašnih zločina u kojoj je Vojna policija HVO-a imala jednu od ključnih uloga, Milanović gazi po žrtvama, međunarodnim presudama i demokratskim vrijednostima. Nametnuti zakon Valentina Inzka bi dobrodošao i ‘europskoj Hrvatskoj’, koja uporno negira ratne zločine i nagrađuje jedinice koje su u njima učestvovale. Milanović se sa ovakvim odlukama svrstava u red najnečasnijih državnika na našim prostorima” dodao je Obradović koji je i sam bio maloljetni logoraš tzv. Herceg-Bosne.

tačno.net
Autor 3.8.2021. u 14:21