Andreas Schieder: “Naša delegacija najoštrije osuđuje nametanje izmjena izbornog zakona od strane Visokog predstavnika”

tačno.net
Autor 4.10.2022. u 11:41

Andreas Schieder: “Naša delegacija najoštrije osuđuje nametanje izmjena izbornog zakona od strane Visokog predstavnika”

Foto: EU

Poslanik u Evropskom parlamentu Andreas Schieder uputio je saopćenje javnosti u ime delegacije Europskog parlamenta za posmatranje izbora, kazavši da su ove izbore posmatrali zajedno sa članovima nacionalnih parlamenata, u okviru međunarodne misije za posmatranje izbora OSCE/ODIHR.

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Našu delegaciju iz Evropskog parlamenta činilo je šest poslanika koji predstavljaju pet političkih grupa.

Naša delegacija se u potpunosti slaže sa saopštenjem o preliminarnim nalazima i zaključcima međunarodne izborne posmatračke misije. Želio bih da izrazim našu zahvalnost svim našim kolegama iz ODIHR-a i ostalim parlamentarnim delegacijama i njihovim kolegama.

Evropski parlament ima dugu historiju opredjeljenja da podrži Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Evropskoj uniji. Želio bih podsjetiti da je Evropski parlament prošlog jula u svojoj rezoluciji ponovio svoju podršku ‘transparentnoj i inkluzivnoj ustavnoj i izbornoj reformi koja mora osigurati jednakost i nediskriminaciju svih građana, povećati odgovornost i transformirati BiH u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu tako što će odmah provesti odluke, mišljenja i preporuke nadležnih domaćih i međunarodnih sudova i organa, čime se osigurava integritet izbora i procesa’.

Evropska unija je napravila korak ka rješenju, kada su 12. juna 2022. godine u Briselu lideri većine političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH i članovi Predsjedništva BiH usvojili ‘Sporazum od 19 tačaka o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu.’ Uprkos ovom dogovoru, protekle su unutrašnje blokade za izmjenu Izbornog zakona do rokova za organizaciju oktobarskih izbora i u nedostatku odluke, Visoki predstavnik je iskoristio svoja ovlašćenja da nametne zakone, koje su mnogi sagovornici smatrali nedovoljnim i neblagovremenim. Osim toga, Visoki predstavnik je na dan izbora nametnuo značajne daljnje izmjene Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona koje su utjecale na indirektne izbore kantonalnih skupština za Dom naroda FBiH, što nije bilo predvidljivo izbornim sudionicima i biračima, a koje može se smatrati promjenom pravila tokom izbora. EU smatra da se ‘izvršna ovlaštenja Visokog predstavnika treba koristiti isključivo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji’.

Naša delegacija najoštrije osuđuje nametanje izmjena izbornog zakona od strane Visokog predstavnika, posebno na dan izbora. Ovim potezom se podriva bh. demokratija i institucije, a posebno volja građana koji su iskoristili svoja demokratska prava.

Ipak, uvjereni smo da su građani Bosne i Hercegovine u nedjelju, kada su izašli na izbore i iskoristili svoje aktivno biračko pravo da biraju svoje predstavnike, to učinili kako bi živjeli u funkcionalnoj državi, sa efikasnim institucijama koje se poštuju i sa donošenjem odluka koje su pravilno sprovedene.

Ove odluke se tiču ​​dobrobiti građana, kao što su borba protiv nezaposlenosti, socijalne nejednakosti, korupcije, inflacije, cijena energenata itd. Štaviše, nakon korona virusa društveni jaz je povećan u BiH.

Sva ta pitanja su rijetko bila obrađena u programima političkih stranaka, a izborna kampanja je ponovo bila koncentrisana na retoriku i pitanja etničkih podjela.

Na kraju, prije nego što kažem nekoliko riječi o izbornom danu, želio bih podsjetiti da su i ovi izbori protekli u pozadini veoma izazovnih unutrašnjih, regionalnih i međunarodnih sigurnosnih prijetnji. Zaista su posljednje godine bile teške za Bosnu i Hercegovinu i za ostale zemlje u regionu. Političke tenzije i dezinformacije izazivaju neželjene efekte podjele u društvu.

Izborni dan

Naša delegacija je u nedjelju posmatrala glasanje i prebrojavanje glasova u Sarajevu i okolini, Banja Luci i okolini, Mostaru i okolini.

Upoznali smo mnoge pažljive i posvećene žene i muškarce koji rade na biračkim mjestima, uključujući i ruralna područja.

Timovi Evropskog parlamenta primijetili su da je tajnost glasanja često bila ugrožena zbog pozicioniranja kabina za glasanje ili neadekvatnog rasporeda prostorija za glasanje. Novim pravilima izbjegava se rizik da birači slikaju svoje glasove u kabinama, ali njihov raspored nije prikladan da osigura potpunu tajnost glasanja, što bi moglo izazvati politički pritisak i trebalo bi se poboljšati u budućnosti. Nadalje, u potpunosti se slažemo sa preliminarnom izjavom misije u kojoj se kaže da su ‘primjeri neovlaštenih osoba koje prate birače i iste osobe koje pomažu više birača prilikom glasanja doprinijele negativnim ocjenama posmatrača u nizu zapažanja’.

Naši posmatrači su isto tako primijetili da su građani posmatrači rijetko bili prisutni na biračkim mjestima.

Timovi su također uočili nekoliko slučajeva nedostatka pečata na glasačkim kutijama na biračkim mjestima i neke pečate, koji nisu bili propisno zatvoreni. Proces glasanja na pojedinim biračkim mjestima bio je usporen jer su pojedini birači imali problema s identifikacijom svojih kandidata.

Mnoge zabrinutosti su već izražene u prethodnim izvještajima OSCE-ODIHR-a.

Sada pozivamo novoizabrane vlasti da u skorije vrijeme postupe po ovim ključnim pitanjima.

Evropski parlament – ​​i Evropska unija općenito – pomno će pratiti postizborna dešavanja u Bosni i Hercegovini i bit će spremni podržati političke stranke u provođenju reformi koje jačaju demokratiju u ovoj zemlji.

Na kraju, želio bih još jednom čestitati vama, narodu Bosne i Hercegovine, što ste u nedjelju pokazali svoju naklonost prema svojoj zemlji.

Vjerujemo da evropske zemlje, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama Zapadnog Balkana, trebaju zajedno raditi na očuvanju sigurnosti, slobode i demokratije unutar naših evropskih granica.”

tačno.net
Autor 4.10.2022. u 11:41