Anonymous srušio stranicu predsjednika Josipovića

Autor 10.2.2012. u 11:14

Anonymous srušio stranicu predsjednika Josipovića

U četvrtak navečer stranica Ureda predsjednika RH nakratko je bila nedostupna. Razlog tome je, čini se, bio napad domaćih pripadnika hakerske skupine Anonymous, kojima se nisu svidjele nedavne Josipovićeve izjave u vezi ACTA-e

 

Predsjednik Ivo Josipović je, podsjetimo, nedavno izjavio da nije protiv ACTA-e, kontroverznog trgovinskog sporazuma protiv kojeg će ove subote prosvjedovati ljudi širom svijeta.

‘To je isto kao da dođete recimo u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete, gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i to je moje ljudsko pravo da se hranim. Iza autorskih dijela stoji nečiji rad, stoji nečija egzistencija, stoje nečije investicije i apsolutno je nedopustivo da se naprosto krade s Interneta. Mislim da je puno važnije razmisliti o tome kako da se za autorska djela nađe jedna pravična cijena,’ izjavio je nedavno Josipović.

 

Pritom je spomenuo i propast diskografskih kuća uzrokovanu piratstvom. ‘Vidjeli smo koliko je diskografskih kuća naprosto propalo zajedno sa svim onim ljudima koji su bili zaposlenici, pa i umjetnicima koji su bili dio tih umjetničkih projekata jer je netko smatrao da može krasti na Internetu tuđa djela.’

Anonymous, kao i njegovi pripadnici u Hrvatskoj, žestoko su protiv ACTA-e, što se može vidjeti i na njihovoj Facebook stranici.

Web stranica predsjednika Josipovića sada normalno radi, no na trenutke je u četvrtak navečer bila nedostupna. Na rušenje stranice predsjednika Josipovića reagirao je Institut hrvatske glazbe (IHG), koji taj čin ocjenjuje neprihvatljivim.

‘Ovakav čin je neprihvatljiva demonstracija sile, i predstavlja upravo ono protiv čega Anonymousi tvrde da se bore: beskompromisnu cenzuru i ograničavanje slobode javnog izražavanja na internetu,’ javljaju iz IHG.

U vezi javne rasprave o ACTA-i, iz IHG postavljaju pitanje Anonymousu. ‘Ne misle li hrvatski Anonymousi da, svjesno ili nesvjesno, ovakvim svojim djelovanjem zapravo pomažu velikim multinacionalnim kompanijama koje ostvaruju ekstremne profite na razmjeni tuđeg vlasništva – glazbenog, filmskog ili softverskog sadržaja? Upravo su to oni protiv kojih se deklarativno izjašnjavaju,’ zaključuje IHG.

Tagovi:
Autor 10.2.2012. u 11:14