Antifašisti napadnuti na Partizanskom groblju u Mostaru

tačno.net
Autor 24.11.2017. u 13:40

Antifašisti napadnuti na Partizanskom groblju u Mostaru

Foto: starmo

Prilikom pokušaja polaganja cvijeća i vijenaca na Partizanskom spomen groblju delegacije UABNOR-a Grada Mostara, dogodio se incident.

Naime, grupa “huligana sa kapuljačama” je napala delegaciju UABNOR-a. Uz viku, galamu i uvrede, grupa huligana je delegaciji otela cvijeće i vijence.

Članovi delegacije, uglavnom starije osobe, kažu da su isprva mislili da je riječ o grupi mladih koja će im se pridružiti.

Cijeli događaj prokomentarisao je predsjednik Udruženja boraca i antifašista NOR-a Mostar, Sead Đulić, koji je stigao nakon incidenta i pozvao policiju.

“To je Mostar i HDZ-ova politika. Dakle, jasno. Treba pitati Dragana Čovića. On kreira politiku u kojoj fašizam i neofašizam cvjetaju u Mostaru. Ovo je rezultat njegove politike”, ustvrdio je Đulić. On kaže kako je po definiciji fašizam autoritarni, nacionalistički režim i da “on tako vlada”.

Đulić je rekao i da antifašiste svaki put prilikom posjeta Partizanskom groblju isti momci napadaju, “uniformisani”, “iste kokulje, iste vjetrovke, sve je isto”. “Ne može to biti slučajno, kao što ne može biti slučajno da nikad policija nikog ne sankcioniše, a pošalje specijalce da nas čuva”, izjavio je Đulić.

On je rekao i da organizator nije tražio policijsko osiguranje za događaj, jer je bila predviđena posjeta na nivou delegacije ispod 20 ljudi, što je vrsta događaja, koja se ne mora prijavljivati.

Inače, delegacija UABNOR-a Mostara trebala je danas položiti vijence i cvijeće na Partizanskom spomen groblju povodom Dana državnosti BiH. Delegacija je, ipak, odala počast stradalim antifašistima u Drugom svjetskom ratu, prenosi Starmo.ba

STUDENTI iz Hrvatske, BiH i Srbije su također napadnuti na Partizanskom groblju danas.

Napad na studente

Grupa od 20-ak navijača nogometnog kluba Zrinjski napala je grupu studenata te ozlijedila vodiča i jednog studenta. Inače, prostorije kluba navijača tog nogometnog kluba nalaze se u neposrednoj blizini spomen-groblja, javlja Index.hr.
Index je razgovarao s jednom od studentica koja je bila prisutna za vrijeme napada.

Navijači u fantomkama

“Studenti su iz Hrvatske, BiH i Srbije, mi smo iz Splita. Došli smo na konferenciju o mostovima u organizaciji studenata Građevinskog fakulteta u Mostaru. Danas smo išli razgledavati grad te su nas odveli na Partizansko spomen-groblje. Vodič nam je malo ispričao o tome, te spomenuo kako, kad su nekakve obljetnice, navijači Zrinjskog, čija udruga je odmah ispod groblja, rade nerede i policija dolazi osigurati ljude koji dolaze odati počast žrtvama. Vodič je bivši student pa su ga organizatori zamolili da gostujuće studente upozna s Mostarom.

Kad smo se spuštali, upravo to nas je i zateklo. 20-tak maskiranih u fantomke, šalove i kape navijača nas je napalo. Jedan momak udaren je u lice, nikakve teže ozljede. Drugi momak je udaren nakon što je tim istim momcima, dozivajući ih imenom, doviknuo: ‘Što to radite, oni su s nama u sklopu fakulteta?’

“Zapamtit će dan kad su došli”

Ovi su se na to oglušili i nastavili prema nama, okružili su mene i dvije prijateljice. Jedan je krenuo na nas, ali ga je drugi zaustavio. Potom su nas izvrijeđali, govoreći kako Mostar nikada neće biti ujedinjen, da ćemo zapamtiti ovaj dan kad smo došli i da se više nikada ne vraćamo.
Nakon toga su otišli i sjeli u kafić kod udruge. Zatim dolazi policija koja je bila krajnje neugodna, bezobrazna i derala se na sve nas. Policajčev prijedlog je bio da s njim odemo u udrugu i uperimo prstom u momke koji su nas napali. Nakon dulje rasprave s policijom, otišli smo jer smo vidjeli da se ništa ne može učiniti, odnosno da ne žele ništa učiniti.

Kasnije smo saznali za jutrošnji napad te da su oni mislili da i mi idemo položiti vijence pa je to bio razlog napada”, rekla je splitska studentica u razgovoru za Index.

 

tačno.net
Autor 24.11.2017. u 13:40