Antifašizam u funkciji izgradnje bolje budućnosti

UABNOR
Autor/ica 3.12.2017. u 10:09

Antifašizam u funkciji izgradnje bolje budućnosti

Sinoć je u Stocu u Šarića kući održana tribina na temu “ZAVNOBiH, AVNOJ i antifašizam danas”. Gosti tribine bili su Miroslav Živanović, Vesna Saradžić i Edin Zagorčić. U prepunoj sali Šarića kuće u dvosatnom otvorenom razgovoru govorilo se o pojavnim oblicima fašizma i neo fašizma danas, te o konkretnim akcijama koje se u Hercegovini poduzimaju u cilju borbe protiv današnjih oblika fašizacije društva. Istaknute su dvije konkretne akcije koje su pobudile veliko interesovanje, a to su: Obnova i revitalizacija Partizanskog spomen groblja u Mostaru i konstitutivnost Srba u Hercegovačko – neretvanskom kantonu i nastojanje da se to ostvari.

Kada je u pitanju Partizansko spomen groblje prisutne je zanimao tok akcije i planovi kako će se sve to odvijati, te način uključivanja širokog kruga antifašista. Posebno zanimanje izazvala je konstatacija da je plan Odbora za obnovu Partizanskog groblja u Mostaru evidentiranje stanja svih antifašističkih spomenika u BiH, ali i šire i pokretanje velike regionalne akcije za njihovu zaštitu i obnovu.

Ovo je prva ovakva tribina, a plan je da se krene širom BiH, ali i regije i govori o značaju antifašizma i spomenika koji svjedoče antifašističkoj borbi naroda ovih prostora.

Sarica 1

UABNOR
Autor/ica 3.12.2017. u 10:09