Apel za sekularnu državu i ukidanje veronauke u školama u Srbiji

Slobodan Dukić
Autor 19.9.2022. u 17:30

Izdvajamo

  • Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji naglašava da je posebno nedopustivo da takva organizacija kao što je SPC u Srbiji određuje sadržinu školskih programa i udžbenika. Tako se negiraju naučna dostignuća, šire teorije zavere i mitomanija. A čitave generacije vaspitavaju se u duhu najkonzervativnijeg mračnjaštva. U SPC su utočište našli pedofili u mantijama. Njeni poslednici se enormno bogate, a srpska crkva šakom i kapom deli odlikovanja osuđenim ratnim zločincima  i poslovnim ljudima sumnjivih biografija.

Povezani članci

Apel za sekularnu državu i ukidanje veronauke u školama u Srbiji

Sonja Biserko – foto: FB

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava koji je uputio ovaj poziv, za naš portal kaže da je na delu stvaranje pseudosekularne države a glavni cilj je svesrpsko ujedinjenje

Poslednjih decenija na delu je značajno narušavanje principa sekularnosti, iako Ustav definiše Srbiju kao sekularnu državu. U članu 11 Ustava Crkva i verske zajednice su odvojene od države. Nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna, kaže se u Apelu Helsinškog odbora za ljudska prava koji je podržalo više od 150 potpisnika.

Kako za portal Tacno.net ističe Sonja Biserko, predsednica ove nevladine organizacije, Crkva danas u Srbiji ima karakteriše izrazito negativna pozicija, a njen nelegalni uticaj daleko prevazilazi verske sfere. Na delu je stvaranje pseudosekularne države a svesrpsko ujedinjenje je njen glavni cilj.

Najnoviji primer takvog delovanja je pritisak Srpske pravoslane crkve da se otkaže mirna šetnja učesnika Europrajda čiji je domaćin, po ranijem potpisanim dogovorima bila Srbija. Reč je o zajedničkom delovanju Crkve sa desničarskim snagama, uz opsesivnu fascinaciju sa Rusijom. Očito je bio cilj da se onemogući svaki korak koji bi Srbiju učinio državom ravnopravnih građanki i građana.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji naglašava da je posebno nedopustivo da takva organizacija kao što je SPC u Srbiji određuje sadržinu školskih programa i udžbenika. Tako se negiraju naučna dostignuća, šire teorije zavere i mitomanija. A čitave generacije vaspitavaju se u duhu najkonzervativnijeg mračnjaštva. U SPC su utočište našli pedofili u mantijama. Njeni poslednici se enormno bogate, a srpska crkva šakom i kapom deli odlikovanja osuđenim ratnim zločincima  i poslovnim ljudima sumnjivih biografija.

Potpis ispod ovog poziva stavili su naučni radnici, novinari, aktivisti nevladinih organizacija, umetnici i pripadnici drugih profesija. Podršku su pružili, između ostalih, Žarko Korać sociolog, Dubravka Stojanović, istoričarka, Nikola Samardžić, profesor Univerziteta, novinari Laslo Varga, Boško Jakšić i Tomislav Marković, Aida Ćorović, istoričarka umetnosti i aktivistkinja za ljudska prava i drugi.

Slobodan Dukić
Autor 19.9.2022. u 17:30