Aromaterapija i eterična ulja

Autor/ica 1.4.2012. u 20:42

Aromaterapija i eterična ulja

U današnja vremena svakodnevno smo okruženi stresom, koji je jako opasan neprijatelj ljudskom organizmu. Naime, stres je uzročnik bolesti na fizičkoj, emotivnoj, mentalnoj i duhovnoj razini, te dugotrajnim izlaganjem stresu, a da toga nismo ni svjesni, nastaje bolest.

Kako nam u tome može pomoći aromaterapija?

Aromaterapija je grana komplementarne medicine, koja kontrolirano koristi eterična ulja, kako bi se uravnotežilo i unaprijedilo zdravlje tijela, uma i duha.
Aromaterapija može pomoći osobi da pronađe uzroke problema te si vlastitim mehanizmima pomogne, pri tome se koristeći biljnim esencijama, poštujući sve metode konvencionalne medicine. Osnovnom edukacijom o upotrebi i djelovanju eteričnih ulja djelujemo preventivno ne samo na sebe kao pojedinca, nego i na društvo u cjelini.

Mjesečnice, trudnoća, briga o djeci, intenzivno djeluju na zdravlje žene, njeno raspoloženje, psihičku stabilnost i radnu sposobnost, a aromaterapija tu može biti od velike koristi i to iz nekoliko razloga:

Hormonalno djelovanje eteričnih ulja djeluje stimulirajuće (muškatna kadulja djeluje na stimulaciju oksitocina i estrogena) i balansirajuće (bor je ulje koje balansira izlučivanje hormona nadbubrežne žlijezde i gušterače)

Imunostimulirajuće djelovanje eteričnih ulja 
– u trudnoći, postporođajnom razdoblju i klimakteriju, imunološki sustav je vrlo osjetljiv i od velike je važnosti je da žena u tom razdoblju bude zdrava. Eterična ulja koja stimuliraju imunološki sustav su: limun, lavanda, čajevac, vrijesak, bergamot, tamjan.

Cirkulatorno djelovanje eteričnih ulja – nakupljanje tekućine  (limfe) u nogama je problem koji se zna pojaviti u trudnoći, ali i u periodu PMS-a**. Eterična ulja koja se koriste pri otklanjanju ovih tegoba su slijedeća: grejpfrut, ružmarin, čempres, borovica*

Spazmolitičko i analgetičko djelovanje eteričnih ulja također je od velike važnosti u toku menstrualnog ciklusa i postporođajnog razdoblja. Pod spazmolitička ulja spadaju: ružmarin, muškatna kadulja, melisa, geranij, ružino drvo, ylang-ylang, mandarina, naranča. Analgetička ulja su metvica, đumbir, crni papar, lavanda*

Relaksirajuće djelovanje eteričnih ulja se odnosi na smirenje simptoma kao što su nesanica, napetost, razdražljivost, depresija. Sve navedeno može se javiti i u PMS-u**

Korištenjem eteričnih i biljnih ulja djelujemo na uravnoteženje izlučivanja hormona, odstranjenje viška tekućine, smanjenje bolova i uravnoteženje emocija. 
Metode korištenja su: inhalacije, masaža i kupke. Masaže bi se često trebale provoditi u drugoj polovici ciklusa. Povremeni odlasci na profesionalnu aromaterapijsku masažu uravnotežit će sustav te ublažiti simptome.

* Za vrijeme trudnoće i dojenja treba pripaziti pri korištenju eteričnih ulja, te preporuča savjetovanje sa stručnjakom.

**PMS – ova skraćenica označava termin za pred-menstrualni sindrom od kojeg pati najmanje 60% žena. Danas je poznato više od stotinu simptoma PMS-a. Zanimljivo je da se neke žene u tom razdoblju ispune energijom i to onom vrstom koja im omogućuje da obave više poslova, a da ne osjete umor. No kad se energija istroši, nastupa osjećaj iscrpljenosti.
Premda mnogi znanstvenici podupiru teoriju da su uzroci PMS-a psihički, fiziološki, biokemijski, često  ih je nemoguće odrediti. Stoga ovom problemu treba holistički pristupiti, jer  se u zadnje vrijeme sve više stručnjaka slaže da problemi leže u međusobnoj interakciji  emocija, uma, stila života, prehrambenih navika, tjelovježbe, međuljudskih odnosa, trauma iz djetinjstva, nasljednih faktora…

e-zena

Autor teksta:
Lidija Vuljanić
mr. Ing.agronomije, aromateraputkinja
Proleptir d.o.o.  Ilica 253 (u prostorima Poliklinike Leptir)
Mob. 091/7944-254

Tagovi:
Autor/ica 1.4.2012. u 20:42