Australka i Englez pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

N1BiH
Autor/ica 28.8.2021. u 19:41

Australka i Englez pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

Foto: N1

Australka Rhiannan Iffland i Englez Gary Hunt, koji ove godine nastupa pod francuskom zastavom, pobjednici su mostarskog natjecanja svjetskog prvenstva Red Bull Cliff Diving.

Mostar je protekla tri dana bio domaćin najboljim svjetskim visinskim skakačima, a spektakularno natjecanje završeno je u subotu finalnom serijom skokova nakon koje su se Iffland i Hunt pokazali najkonstantnijim.

U prvoj seriji skokova, koja je održana u četvrtak, skakači i skakačice skakali su direktno s luka Starog mosta, u znak poštovanja prema mostarskoj tradiciji skokova, dok su u preostale tri serije muškarci skakali s platforme visoke 27 metara, a žene s 21 metra visine.

U ženskoj konkurenciji druga je bila Meksikanka Adriana Jimenez, a treća Kanađanka Jessica Macaulay.

U muškoj konkurenciji uz Hunta, kojem je to bila 40. pobjeda u karijeri, na pobjedničko postolje popeli su se drugoplasirani Rumunj Constantin Popovici i trećeplasirani Rus Nikita Fedotov.

Natjecanje u Mostaru bilo je drugo u ovogodišnjem kalendaru Red Bull Cliff Diving svjetskog prvenstva, a nakon Mostara slijede natjecanja u Downpatrick Headu u Irskoj i Polignanu u Italiji.

Titov avion nadlijetao Stari most na oduševljenje gledalaca

Tokom skokova nekadašnji luksuzni avion Josipa Broza Tita nekoliko puta nadletio je Stari most na oduševljenje prisutnih.

Inače, avion Douglas DC-6B napravljen je 1958. godine, nakon čega ga je jugoslovenski Aerotransport pretvorio u luksuzni avion za Tita i njegove goste. Danas se Titovim prevoznim sredstvom ponose Austrijanci, a na mostarsku pistu dovezao je takmičare Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

“Ovo je avion s jakom historijskom pozadinom, jer je bio lični avion Maršala Tita koji je napravljen u periodu od 1946. do 1958. godine, unikatan je za voziti, restauriran je i još uvijek je prelijep avion”, kazao je pilot Raimund Riedmann.

Foto Đenan Jelin

N1

N1BiH
Autor/ica 28.8.2021. u 19:41