Bandić pristao na kompromis izrade proračuna

Autor 9.12.2010. u 13:52

Bandić pristao na kompromis izrade proračuna

Milan Bandić zna slušati. Tako je na prošloj sjednici Skupštine on slušao većinu rasprave.
– Čudili ste se vi novinari da Bandić može pet sati u komadu sjediti – predbacio nam je.

-.-Davor Puklavec/PIXSELL-.-Nove mjere na snagu stupaju 1. svibnja
Nove mjere na snagu stupaju 1. svibnja
Photo Dar Puklavec/PIXSELL  

Zamjenici pročelnika za financije bilježili su primjedbe gradskih zastupnika. Onda se Bandić sa svojim suradnicima tri dana zatvorio u sobu i – odlučio napraviti kompromis sa zastupnicima u Skupštini i izbjeći prijevremene izbore koji u ovom trenutku ne pašu nikome, ni SDP-u, ni HDZ-u, ali ni Bandiću.

Bandić: Cijene vrtića su dorađene

Kao što smo danas ekskluzivno objavili, a što je Bandić prigovorio na konferenciji za medije, cijene vrtića dorađene su u potpunosti, napominje Bandić, na ruku siromašnog i srednje sloja građana.

Također, kroz proračun planiraju se vratiti neki dugovi Zagrebačkom holdingu. Subvencionirani prijevoz ZET prvih šest mjeseci neće dirati, već će se tramvajima i busevima besplatno voziti svi koji su se i dosada vozili. Dugovi za stanove u Sopnici, gradnju Arene biti će dijelom podmireni, kroz nekoliko rata.

Nakon 1. srpnja će se uvesti i novi način naplate vrtića, novi način naplate vožnje ZET-om i ostalo.

Do izmjene je došlo i kod novćane pomoći za novorođenu djecu te su povećani izdatci za prvo i drugo djete dok je za treče ostalo na razini iz prvog čitanja proračuna. Ukoliko jedan od roditelja ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu minimalno 10 godina za prvo dijete će dobiti 1800 kuna, a za drugo 3600. To je bitno povećanja u odnosu na prvi prijedlog gdje se za prvo djete dobivalo tek 1000 kuna, a za drugo 2000. Za treče dijete će ostati 54.000 kuna.

Ivana Magdić-.--.-Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije
Slavko Kojić, pročelnik Gradskog ureda za financije
Photo Ivana Magdić  

Kada je riječ o Holdingu Bandić je kazao kako su pročelnici za gospodarstvo i finacije razgovarali s predsjednikom Uprave Holdinga te da su usuglasili mnoge stvari. Grad će platiti dug Holdingu za izgradnju komunalne infrastrukture u naselju Sopnica Jelkovec (120 milijuna kuna) i vratiti polog za Arenu Zagreb. Bandić je dodao kako se još pregovara oko održavanja s komunalnim tvrtkama kojima će se ponuditi da potpišu nove ugovore ali sa smanjenim iznosima.

Prežigalo: Za šest mjeseci analiziramo subvencije

– Uvjeravam vas da će oni pristati te smanjene ugovore – kazao je  Bandić i nastavio:

– Mi u idućih šest mjeseci planiramo napraviti detaljnju analizu subvencija – kaže Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo.

Njegov kolega Slavko Kojić pojašnjava kako su sve primjedbe koje su dane implementirane u amadmane proračuna.

– Uslišali smo sve molbe zastupnika – kazao je Kojić

A, Bandić na kraju poručuje:

– Očekujem da će proračun biti prihvaćen jer smo moj tim i ja proučili zahtjeve zastupnika i uvažili smo mnoge primjedbe – kaže gradonačelnik.

-.-Antonio Bronic/Vecernji list-.-Ladislav Prežigalo, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo
Ladislav Prežigalo, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo
Photo Antonio Bronic/Vecernji list  

Bandić je napomenuo kako će uprihodovati 30 posto manje predviđenih sredstava iz prvog prijedloga proračuna od naplate cijena vrtića.

Bandić: Vlada bi se trebala ugledati na nas

Na pitanje kako će pokrpati razliku u proračunu koja će nastati povećanjem iznosa subvencija, Bandić i njegovi pročelnici kazali su da će to riješiti rebalansima proračuna te se očekuje da bi ih iduće godine moglo biti tri. Prvi već na ljeto prije lipnja.

Bandić je kazao da od mjera štednje se ne može odustati te da će ih provoditi svatko tko dođe na vlast.

– Bili izbori za tri mjeseca, šest mjeseci ili za tri godine morat će nastaviti provoditi ove mjere jer njima nema alternative – kazao je Bandić dodavđi da bi se ostele jedinice lokane samouprave ali i Vlada trebali ugledati na njihove mjere štednje.

Tagovi:
Autor 9.12.2010. u 13:52