Uz štrajk rudara u Zenici

Besima Borić: Čega se stidi ovaj časni čovjek?

Besima Borić
Autor 12.2.2021. u 11:30

Besima Borić: Čega se stidi ovaj časni čovjek?

Foto: print.scr.tvsa

Čega se stidi ovaj časni čovjek? Treba li on da se nečega stidi? Stidi se što traži zarađenu platu, što ne može od stida kući praznih ruku i praznog džepa. A svaki dan odlazi od kuće, silazi u rudnik. Radi svaki dan. Teško radi. Kako objasniti djeci da to nije dovoljno da bi uredno dobio zarađenu platu, dobio topli obrok.

“Šta ću kod kuće, stid me moje porodice”, kaže rudar, komorat, predsjednik sindikata u štrajku u Zenici. Jedva izgovara ove riječi, jedva izgovara riječi koliko mu je narušeno zdravlje, koliko je puta ranjen u ratu, kad je zajedno sa svojim drugarima čuvao rudnik.

Čega se stidi ovaj časni čovjek? Treba li on da se nečega stidi? Stidi se što traži zarađenu platu, što ne može od stida kući praznih ruku i praznog džepa. A svaki dan odlazi od kuće, silazi u rudnik. Radi svaki dan. Teško radi. Kako objasniti djeci da to nije dovoljno da bi uredno dobio zarađenu platu, dobio topli obrok. Nema ničega, samo suze koje skriva pred uključenim kamerama znatiželjnih medija. Kako objasniti djeci da svaki njegov ulazak u jamu ne znači i njegov siguran povratak. A već im je ranije objasnio da je to sutra i njihova sudbina. Ili će oni, kojom srećom, dočekati dane u kojima će Vlada FBIH i Elektroprivreda BiH obezbijediti časnim komoratima moderniju proizvodnju i sigurnije uvjete rada u kojima će svojim radom obezbijediti svoju platu, sačuvati svoje zdravlje, povećati produktivnost. Ili će vlast ponovo skrivati svoju nesposobnost arogantnim gestama blokada, a onda, tobože, velikodušno baciti mrvice rudarima rušeći tako njihovo dostojanstvo i ponižavajući ih kao ljude, ali i kao radnike.

A potom po sistemu spojenih posuda, nema repromaterijala, nema energije za Arcelor Mital, pa nema grijanja za građane Zenice itd, itd. I tako godinama, ponavlja se ista priča.

A direktor objašnjava da rudari u Zenici iskopaju uglja u vrijednosti jedva za svoju platu. Ne objašnjava ko za njih u Elektroprivredi zaradi njihove visoke plate. I ko je dužan da potraži rješenje za probleme koji će postajati sve veći i veći ako se ne ponude dugoročnija rješenja, a ona nisu sigurno u blokadama računa i štrajkovima rudara. Ili će odgovorni čekati da im prođu mandati, da nekom sljedećem ostave nagomilane probleme, nesposobni da bilo šta suštinski riješe. A komorate neka i dalje bude stid otići kući jer djeca čekaju i odjeću i obuću, a i toplu hrapavu očevu ruku da ih pomiluje po obrazu, brišući i svoje i njihove suze.

Besima Borić,
Članica Predsjedništva SDP BIH

Besima Borić
Autor 12.2.2021. u 11:30