Bh. studenti u inostranstvu nemaju za hranu, hoće li im država pomoći?

Western Balkans Alumni Association
Autor 8.7.2020. u 11:14

Bh. studenti u inostranstvu nemaju za hranu, hoće li im država pomoći?

Organizacija Western Balkans Alumni Association (WBAA) je od početka pandemije koronavirusa u više navrata upozoravala bh. vlasti da su mnogi samofinansirajući studenti iz BiH u inostranstvu ugroženi jer su u međuvremenu izgubili poslove, a matična država im nije osigurala repatrijaciju ili drugi vid pomoći.

Osim što je ova organizacija slala upozorenja i tražila od vlasti da se angažiraju po ovom pitanju, istovremeno je sakupljala podatke o bh. državljanima koji studiraju u inostranstvu, te ovaj spisak sa stalnim ažuriranjem dostavljala svim relevantnim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Do danas je sakupljeno preko 6400 podataka o bh. studentima u inostranstvu, a procjena je da konačni broj prelazi 10.000 studenata, ako se uzme u obzir da je veliki broj studenata koji studiraju sa dvojnim državljanstvima Republike Srbije i Republike Hrvatske u ovim zemljama.

Samir Beharić, član Upravnog odbora WBAA, navodi kako je WBAA provela istraživanje na uzorku od 400 bh. studenata u inostranstvu. Jedna trećina studenata obuhvaćenih ovom anketom je finansijski izuzetno ozbiljno i jako ugrožena, dok je jedna trećina njih srednje ugrožena. Neki od studenata navode da nemaju novca da plate stanarinu, nedostaje im novca da plate hranu, te im minus na računu od marta ove godine svakog mjeseca raste.

U međuvremenu, bh. vlasti su pod razlitičim izgovorima onemogućile državljanima Bosne i Hercegovine povratak u domovinu, istovremeno im ne osiguravši bilo kakvu konkretnu materijalnu pomoć. Svijetli primjeri su jedino samoinicijativne akcije bh. ambasadora u pojedinim zemljama. Beharić navodi kako aktivisti WBAA ne odustaju i uporno insistiraju na reakciji bh. vlasti, očekujući da će Vijeće ministara BiH što prije osigurati potrebna sredstva za pomoć ugroženim bh. državljanima, koji su prema istraživanju ove organizacije izrazili nedvojbenu motivaciju za povratak u domovinu nakon studija.

Western Balkans Alumni Association
Autor 8.7.2020. u 11:14