BiH dobila novo Vijeće ministara: Miletić: kriminal se preseljava u najviše institucije BiH

N.V
Autor 25.1.2023. u 15:41

BiH dobila novo Vijeće ministara: Miletić: kriminal se preseljava u najviše institucije BiH

foto: avaz.ba

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je izglasano novo Vijeće ministara. Potvrđeni su svi predloženi ministri i zamjenici ministara.

Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa ili 21 ukoliko među ostalim glasovima, pored onih koji su protiv, bude i suzdržanih. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo suzdržanih. Predložene ministre su dogovorili državni koalicioni partneri SNSD – HDZ – stranke proširene Trojke. Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar dolazi iz Pokreta za državu u RS-u Sevlid Hurtić.

HDZ je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministricu civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Vijeća. Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz SDP-a, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a. Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Elmedina Konakovića i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane. Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (DEMOS), a Helez ima dva zamjenika Slavena Galića (HDZ) i Aleksandra Goganovića (SNSD).

SNSD je uzeo ministarstvo finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ), a Košarca Ljiljana Lovrić (HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će biti član Pokreta za državu iz RS-a Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica bit će Duška Jurišić.

Istražili smo i biografije novih ministara te šta imaju od imovine.

Ministre je prvo potvrdio CIK BiH, zatim su prošli provjere SIPA-e, nakon čega su njihova imenovanja došla u Parlament.

Većina je bila upitna s obzirom na to da je SNSD-ov ogranak iz Istočnog Sarajeva kazao da Nenad Nešić nema njihovu podršku. Međutim, čini se da su jučer u Banjoj Luci uspjeli postići dogovor. Osim toga, oko Davora Bunoze se stvorila afera zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente Vlade Republike Hrvatske.

Prilikom današnje rasprave je SNSD-ov zastupnik iz Istočnog Sarajeva je rekao da će ipak glasati za imenovanje jer ne može glasati pojedinačno, samo protiv Nenada Nešića. Zastupnik stranke Za nove generacije Zlatko Miletić je rekao da neće podržati ministre, no i bez njega je većina bila zagarantovana. Protiv su bili naravno i zastupnici iz DF-a, SDA, SDS-a, PDP-a.

Oni su ukazali na to da sigurnosne provjere nisu urađene kako treba, da predloženi ministri nemaju potrebno obrazovanje i kompetencije te da nemaju namjeru štititi institucije BiH i samu državu.

Najviše kritika je imao Nenad Nešić zbog sumnje u njegove kriminalne aktivnosti, ali kritike nisu bili pošteđeni ni preostala dva ministra koje je predložio Dodik – Staša Košarac i Zoran Tegeltija. Također je u fokusu zastupnika bio i Zukan Helez zbog pravosnažne presude koju ima u dosijeu, a uredno je prošao provjere SIPA-e za ministra odbrane.

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine raspravljaju o prijedlozima za državne ministre i zamjenike. Jedan od onih koji su se javili je Zlatko Miletić, koji podržava novi zamah u BiH, ali ima niz zamjerki na kandidate, za koje kaže da neće glasati.

Na početku obraćanja je rekao da je “Osmorki dao zavjet šutanja” da do ove sjednice neće javno kritikovati kandidate za Vijeće ministara, ali ni na samoj sjednici nije htio prozivati ih poimence.

Kaže da su neki od kandidata za ministre i zamjenike imali i šovinističke poruke.

“Nisam htio pominjati imena njihova da bih njihovim snagama u BiH dao priliku ili pomoć da istraju u svojoj nakani. Od potpisivanja državnog sporazuma su bila tri značajna događaja, ja sam mislio da će se naši koalicioni partneri promijeniti, ali nisu. No, nisam htio kvariti ambijent za koji sam čuo da je i proevropski”, rekao je Miletić.

Međutim, ističe da mora napomenuti nekoliko stvari s kojima se ne slaže.

“BiH je ratifikovala konvenciju UN-a 1325 koja govori o rodnoj ravnopravnosti. Imajući u vidu da je jedini HDZ kandidovao dvije dame, da se to nije desilo, ispalo bi da imamo vijeće muškaraca. O kompetentnosti i stručnosti pojedinih kandidata da ne pričam”, kazao je.

Zatim se dotakao provjera koje je uradila SIPA.

“Ja ne vjerujem u te izvršene provjere s obzirom na to da bar jedan dio kandidata ima vrlo zabrinjavajući integritet. Kod nas nije problem kad jedan od prijedloga ministara koristi Sky aplikaciju pa to nestane pa se pojavi. Slobodan Vasković za provjeru SIPA-e za tog kandidata kaže ‘zašto SIPA ne čini ništa, a sa prozora vide silne zgrade koje je napravio od svoje plaće’. Šta se sve događalo od paljenja Mercedesa, Land Rovera, Audija 6. To se sve dešava pod nosom SIPA-e”, kazao je Miletić aludirajući na kandidata za ministra sigurnosti Nenada Nešića.

Zatim je targetirao i Stašu Košarca ne želeći da ga pomene imenom.

“O nasilju u obitelji pojedinih kandidata zbog nedostatka vremena neću govoriti, kao ni o zloupotrebi budžeta institucija, ali ste svi dobili revizorski izvještaj za 2022. godinu. Bilo bi dobro da pročitate bar kad je ovaj jedan ministar u pitanju da vidite kako je radio”, naveo je.

Na kraju poručuje da se “kriminal preseljava u najviše institucije BiH”.

“Što si veći kriminalac, a što si više u vlasti, ti si veći baja i mangup. Još sve to mora da se vidi i na društvenim mrežama”, kazao je.

Navodi i da je jedan od kandidata ranije izjavio da “ne osjeća BiH kao svoju domovinu” te da nema ništa protiv što drugi glasaju za njega, ali da on to jasno neće uraditi.

Klix.ba

N.V
Autor 25.1.2023. u 15:41