BiH ispunila i posljednji uvjet za naplatu 125 miliona dolara klirinškog duga

tačno.net
Autor 2.6.2017. u 14:58

BiH ispunila i posljednji uvjet za naplatu 125 miliona dolara klirinškog duga

Također, radi informisanja o ovim činjenicama upućena je i nota Ministarstvu finansija Ruske Federacije putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sporazumom predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobivanja posljednjeg pisanog obavještenja o ispunjenju unutarnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju, te je ministar  finansija i trezora Vjekoslav Bevanda zatražio informaciju od ruske strane da li su okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji.

Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije, počinje teći rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva financija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Ratifikacijom sporazuma bh. strana stvorila je pretpostavke za realizaciju obveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da se izvrši transakcija sredstava u iznosu od 125 miliona dolara u korist Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da se sredstva od klirinškog duga dijele po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto.

tačno.net
Autor 2.6.2017. u 14:58

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija