Bitka za vodu – poziv građanima Sarajeva

tačno.net
Autor 11.9.2017. u 09:44

Bitka za vodu – poziv građanima Sarajeva

Od ponedjeljka 11.09, sa početkom u 10.30h u parku pred zgradom Kantona Sarajevo počinje potpisivanje protestnog poziva i prijedloga Skupštini, kako bi se prekinulo ćutanje vlasti i kako bi vlasti konačno poduzele hitne mjere na rješavanje problema vodosnabdijevanja grada.

Vodosnabdijevanje u Sarajevu bilo je gore samo tokom opsade grada. Svakodnevne redukcije traju već godinama usljed nedovoljnog ulaganja u održavanje i obnovu vodovodne mreže kao i zaštitu postojećih i obezbjeđivanje novih izvorišta. Pri tome redukcije, kao i nesmetana izgradnja u vodozaštitnim zonama, dovode u pitanje i sam kvalitet naše vode.

Ovakvo stanje uzrokovano je decenijama lošeg upravljanja javnim preduzećem. Za to odgovornost snose prvenstveno sve vlade i skupštine Kantona do dana današnjeg i njihove ekspoziture – uprave KJKP Vodovod i kanalizacija. Nebriga je kulminirala zadnjih godina kada su davanja iz kantonalnog budžeta za održavanje i rekonstrukciju vodovodne infrastrukture drastično smanjena.

Smatramo da je u pozadini namjera da se, nekim vidom javno-privatnog partnerstva, vodosnabdijevanje prepusti privatnoj firmi, što se u većini gradova svijeta pokazalo katastrofalnim – usluge su poskupile, a pogoršale se.

Pozivamo stanovništvo Sarajeva da dođe na potpisivanje otvorenog protestnog poziva Skupštini Kantona, čime ćemo poslati poruku vlastima da imaju sve instrumente za hitno rješavanje ovog problema i da je krajnje vrijeme da ih iskoriste.

Građani će moći potpisati protestni poziv u vremenu od 10.30 do 12.30., od ponedjeljka do petka sljedeće sedmice u parku ispred ulaz u zgradu Kantona Sarajevo.

Protestnu kampanju organizuju: Jedan grad Jedna borba, udruženje Eko Akcija i građanska inicijativa Borba za život

tačno.net
Autor 11.9.2017. u 09:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija