Bivši borci fizički napali fotoreportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans

tačno.net
Autor 26.7.2018. u 19:33

Bivši borci fizički napali fotoreportere portala Klix.ba i Al Jazeere Balkans

Prilikom fotografisanja događaja koji je paralizirao glavni grad Bosne i Hercegovine, desetak bivših boraca opkolilo je fotoreportera portala Klix.ba i bez razloga fizički ga napalo nanijevši mu tjelesne povrede.

Fotoreportera portala Klix.ba prvo je napala demobilisana borkinja koja je zatražila da obustavi fotografisanje nakon čega je zahtijevala i da joj preda fotoaparat. Nakon što je to odbio nastalo je komešanje prilikom čega ga je opkolilo desetak demobilisanih boraca koji su ga počeli udarati šakama i metalnom palicom.

Nakon intervencije policije i kolega s Al Jazeere koji su također napadnuti fotoreporter je odveden na sigurno nakon čega je prevezen u Dom zdravlja radi zbrinjavanja povreda.

Podsjećamo, protesti bivših boraca pred zgradom Parlamenta Federacije BiH, organizovani u isto vrijeme kada i sjednica Doma naroda, eskalirali su blokadom glavne raskrsnice na Skenderiji.

Prethodno su poručili da će blokirati ulice ukoliko se do 15 sati u zgradi Parlamenta FBiH ne učini nešto o pitanju njihovih zahtjeva, a budući da je i Parlament u svojevrsnim blokadama, demobilisani borci su ispunili svoje “obećanje”.

“Upravni odbor društva novinara BiH najoštrije osuđuje napad na fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja Al Jazeere Balkans tokom današnjih demonstracija grupe demobilisanih boraca u centru Sarajeva. Prema informacijama kojima raspolažemo, fotoreporter portala Klix.ba je primljen u Dom zdravlja zbog lakših povreda koje je zadobio”, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Bukvić je kao maloljetnik sudjelovao u odbrani naše zemlje od agresora.

“Ovom prilikom bismo istakli ponašanje kolege Mirsada Bukvića s Al Jazeere koji je nesebično i hrabro pružio pomoć kolegi s portala Klix.ba. Da ironija bude veća, Bukvić je bio maloljetni borac Armije RBiH”, dodaje se u saopćenju.

UO Društva novinara BiH traži sankcije za napadače.

“Najoštrije osuđujemo ovaj čin. Imamo snimke i fotografije napadača i apelujemo na organe unutrašnjih poslova da ih privedu i kazne. Bez obzira u kakvom je ko problemu u društvu, nikad ga ne može riješiti na način da napada novinare koji su tu da obavijeste javnost o događajima koji imaju važnost za društvo”, stoji u saopćenju.

klix.ba

tačno.net
Autor 26.7.2018. u 19:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija