Bodo Weber: Pregovarači EU su tu iz ličnih motiva, a Sattler je odmetnuti pojedinac

S.M.
Autor 24.1.2022. u 11:53

Bodo Weber: Pregovarači EU su tu iz ličnih motiva, a Sattler je odmetnuti pojedinac

Analitičar i politolog Bodo Weber u intervjuu za BHRT kazao je da su trenutni pregovori u vezi izborne reforme opasni za Bosnu i Hercegovinu te da iza njih ne stoji cijela Evropska unija, a da pojedinci koji je u BiH predstavljaju djeluju iz ličnih interesa.

“Mi već par mjeseci vidimo da se usložnjava ta zaista privatna, opasna misiju tih pregovarača, kroz razne kontrapritiske ili kontraotpore od raznih organizacija civilnog društva, sa Zapada, od raznih predstavnika, od europarlamentaraca i drugih. Čini se da što više ti pregovarači upoznaju situaciju tako oni i intenziviraju taj svoj opasni pohod”, kazao je Weber.

U nastavku je rekao da su Palmer i Eichhorst ranije u decembru otkazali svoju posjetu vjerovatno zbog najava pojedinih stranaka da će se povući iz pregovora, jer se nije znalo kako će nastupiti SDA. Dodaje da su oni snimili stanje i da sada ponovo pokušavaju.

“S druge strane, bili su opasni zato što iza tih pregovora ne stoji Evropska unija u cjelini i što ne čine ono što smo mislili da su bit i duh vrijednosti i Bidenove administracije, te da ti opasni signali ohrabruju domaće lidere da mogu ići još dalje u traženju ispunjavanja njihovih nacionalističkih agendi. Čim se radikalizirala situacija potezima koje je poduzeo gospodin Dodik i vodstvo RS-a, vidjeli smo da je prvo samo gospodin Sattler pregovarao, pa im je došao pomoći gospodin Palmer i na koncu gospođa Eichhorst da bi to pregovorima dalo dodatnu težinu”, istakao je Weber.

On tvrdi da se iz izvještaja šefa Delegacije Evropske unije u BiH Johanna Sattlera, koji je nakon posjete komesara za proširenje Olivera Varhelyia, procurio u javnost i pokazao u kojem smjeru pregovori idu.

“Pregovarači su išli po toj logici, da ćemo morati dati nacionalističkim liderima što više da bi oni odustali od otvorenog rušenja Bosne i Hercegovine. Čini se da oni misle silom pokušati doći do nekog dogovora po svaku cijenu. Na osnovu ovog Sattlerovog izvještaja je jasno da ne bi došlo do dogovora i da bi gospodin Dodik bez obzira na sve realizovao svoju prijetnju o secesiji ili tzv. prenošenju nadležnosti. Takav paket dogovora, koji je komesar Varheylji najavio, praktično bi značio ovo isto, samo što bi to išlo malo sporije”, tvrdi Weber.

Naglašava da Sattler godinu nije sjeo s Vanjskopolitičkim komitetom Evropskom parlamenta da bi razmijenio mišljenje o Zapadnom Balkanu.

“Od marta prošle godine izbjegava poziv vanjskopolitičkog odbora da objasni i položi račun o čemu on i kolege pregovaraju u Bosni i Hercegovini, o reformi izbornog sistema. Izbjegao je opet dolazak na sjednicu tog odbora u kontekstu nadolazeće posjete Palmera i Eichhorst i to samo po sebi govori da je na djelu velika tenzija između Evropskog parlamenta i predstavnika institucija Evropske unije. Može se postaviti pitanje, a postavljaju ga i političari u BiH, koga ti predstavnici institucija EU zaista predstavljaju? Kad bi se trebao dati odgovor na to pitanje, da se malo nediplomatski izrazim, riječ je o odmetnutim pojedincima iz institucija Evropske unije. Način na koji se godinama pregovaralo i u Mostaru, na tajanstven način, iza zatvorenih vrata, uz razne pritiske na domaće političke aktere, neka vrsta prljavih dilova, zaista se pokazalo o kakvoj vrsti pregovaranja je tu riječ i da su tzv. predstavnici EU zaista tu više na misiji koja nije bazirana na vrijednostima i principima EU, nego ličnim motivima”, kazao je Weber.

klix.ba

S.M.
Autor 24.1.2022. u 11:53