Bogataši će platiti i veći porez od postojećeg. Zašto? Jer mogu

Autor 7.11.2012. u 11:23

Bogataši će platiti i veći porez od postojećeg. Zašto? Jer mogu

PXL

Unazad nekoliko dana svi mediji bruje o u ukidanju poreza na luksuzne proizvode. Radi se o novom eksperimentu Vlade prema kojem je u hitnu proceduru upućen prijedlog zakona o prestanku važenja zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode.

Time bi porez na luksuz bi trebao biti ukinut s prvim siječnja sljedeće godine. Dosad se isti plaćao po stopi od 30% na prodajnu vrijednost proizvoda bez PDV-a.

Ako niste upućeni, pored klasičnih nakita, odnosno zlatarskih i draguljarskih proizvoda, luksuzom se smatraju predmeti poput igli za kravate, pudrijera, ukrasne dugmadi, kutija za sitan novac, raketa za vatromete, krzna, te obuće i odjeće dobivene od zmiji i krokodila. Dosad se od poreza na takve stvari dnevno slijevalo u blagajnu preko 66.000 kuna, a točan iznos ubranog poreza za prošlu godinu iznosi 24.343.531,78 kuna kako stoji u nacrtu novog prijedloga zakona.

Također u nacrtu navedenog prijedloga zakona, konkretno u dijelu ocjene stanja stoji podatak ministarstva financija da prošle godine uopće nije zabilježena proizvodnja pirotehničkih sredstava za vatromet, a uvezli smo ih za gotovo osam milijuna kuna.

Nadalje, zaključak koji se donosi u nacrtu je kako su fiskalni pokazatelji da predmetni oblik ostvaruje zanemarive prihode, da je navedeni porezni oblik neopravdan kada se uzmu u obzir troškovi za njegovu provedbu te da se treba ukinuti.

Premda građani u pravilu pozdravljaju svaki oblik poreznog rasterećenja, ovaj prijedlog zakona nije dočekan s oduševljenjem jer zapravo nema što oduševiti. Načelno, luksuz je dostupan samo bogatom sloju stanovništva, koji će radi vlastitih užitaka platiti iznos poreza i u većem iznosu od postojećeg iz jednostavnog razloga – jer mogu.

poslovni.hr

Tagovi:
Autor 7.11.2012. u 11:23