Borell na Zapadnom Balkanu iduće sedmice

tačno.net
Autor 13.3.2022. u 15:32

Borell na Zapadnom Balkanu iduće sedmice

Foto: Olivier Douliery/Pool via REUTERS

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) posetit će Severnu Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu od 13. do 16. marta, najavljeno je iz Brisela.

“Poseta će ponovo potvrditi posvećenost i podršku Evropske unije regionu, imajući u vidu ruski rat protiv Ukrajine i njegov uticaj na bezbednost Evrope u celini”, saopšteno je 12. marta, uoči zapadnobalkanske turneje Borelja.

Borelj će, kako se navodi, u ponedeljak boraviti u Skoplju, gde će se sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Dimitrom Kovačevskim i ostalim visokim zvaničnicima.

Dodaje se da će Borelj prisustvovati i događaju na kojem će predstavnici civilnog društva i omladinskih organizacija predstaviti svoje učešće na Konferenciji o budućnosti Evrope.

Visoki predstavnik EU će u utorak otputovati u Tiranu, gde će se sastati sa premijerom Edijem Ramom i ostalim zvaničnicima, a tokom posete Albaniji on će obići i radove na restauraciji mozaika Nacionalnog istorijskog muzeja, koji je renoviran sredstvima EU za oporavak nakon zemljotresa.

U sredu u Sarajevu, visoki predstavnik će prvo posetiti trupe EUFOR-a čiji je kapacitet skoro udvostručen, a nakon toga će se sastati sa predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine, opozicije i civilnog društva.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije, uskladile su politiku sankcija protiv Rusije sa Evropskom unijom. Srbija je jedina zemlja kandidat koja nije uvela sankcije Rusiji.

RSE

tačno.net
Autor 13.3.2022. u 15:32