Boris Johnson: “Pozivam lidere sa svih strana da rade zajedno u duhu saradnje i pomirenja”

tačno.net
Autor 11.7.2017. u 14:26

Boris Johnson: “Pozivam lidere sa svih strana da rade zajedno u duhu saradnje i pomirenja”

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici oglasili su se i visoki strani dužnosnici u BiH kao i izvan nje.

Visoka predstavnica EU i potpredsjednica Evropske komisije Federice Mogherini i komesar Johannes Hahn su kazali:

“Dok obilježavamo 22. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici, naša srca i naše misli su sa žrtvama i njihovim preživjelim porodicama i prijateljima. Danas, odajemo počast žrtvama.

Vrijednosti koje su tako žestoko prekršene prije 22 godine – poput poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti – sada su u središtu našeg odnosa sa Bosnom i Hercegovinom i njenim građanima, na putu ka EU integracijama.

Sutra će se lideri regiona sastati u Trstu i razgovarati o tome kako region može napredovati na zajedničkim inicijativama.

Proces pristupanja EU je tu da pruži podršku cijelom regionu ka pomirenju, pravdi i saradnji.”

Oglasio se i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson:

„Danas, 11. jula,  je 22. godišnjica genocida u Srebrenici koji je uzeo više od 8.000 života muškaraca i dječaka, postavši najkrvaviji čin masovnog ubijanja u Evropi od Drugog svjetskog rata.  Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde su taj čin presudili kao genocid.

Trebamo zastati i prisjetiti se onih koji su izgubili živote u Srebrenici, i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, i razmisliti o posljedicama mržnje i fanatizma.  Trebamo gledati i u budućnost, ka zadatku izgradnje bolje budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.  Iz tog razloga, Ujedinjeno Kraljevstvo podržava neophodne reforme kojima je cilj da pomognu otvaranju novih radnih mjesta i borbi protiv kriminala i korupcije.  Pozivam lidere sa svih strana da rade zajedno u duhu saradnje i pomirenja.  Ujedinjeno Kraljevstvo podržava one koji žele izgraditi mirnu, zajedničku i prosperitetnu budućnost.“

Ambasador Lars Gunnar Wigemark je rekao:

“Preživjeli, Majke Srebrenice, rodbino i prijatelji stradalih žrtava, Ekselencije,

Danas odajemo počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Prije nešto više od dvije decenije, ovdje u samom srcu Evrope, pred našim očima desila se tragedija. Danas, ime Srebrenice priziva slike porodica koje su prisilno odvajane, muškaraca i dječaka, od kojih su najmlađi imali 15 godine, koji su bili sistematski ubijani, dok su žene i djeca ostajali u strahu.

Naše misli danas su sa preživjelim, i porodicama i prijateljima stradalih žrtava. Ne smijemo nikada zaboraviti te mračne dane od prije 22 godine.

Živimo u svijetu gdje su činjenice i istina predmet manipulacije. Živimo u svijetu gdje se vladavina prava i poštivanje osnovnih ljudskih prava zanemaruju zarad uskih nacionalističkih interesa i kratkoročnih političkih dobitaka.

Zajednička je dužnost svih nas kao Evropljana, i cijele međunarodne zajednice koja je ovdje danas okupljena, da pamtimo šta se desilo ovdje na ovom mjestu. Evropska unija je uspostavljena upravo da bi se osiguralo da se na evropskom tlu nikada više ne ponove masovna ubistva i genocid. Unatoč tome, prije 22 godine nismo uspjeli. I svi smo za to odgovorni, kao što smo i svi odgovorni da se to nikada ne ponovi u budućnosti.

Veoma je važno da pamtimo kako se genocid nikada ne bi ponovio, ovdje ili drugdje. Ali to nije dovoljno.

Takođe je potrebno da buduće generacije učimo o onome što se dešavalo. Da bi išli naprijed, moramo se osvrnuti i unazad.

Iako nas samo ime Srebrenice neminovno podsjeća na nevino stradale žrtve, jednog dana, nadam se u ne tako daleko u budućnosti, ime Srebrenice će prizivati slike uspješne privrede, općine i zajednice koja radi za sve svoje građane, vodeće u smislu tolerancije, prihvaćanja i mirnog suživota.

Takva budućnost zahtijeva kontinuiran dijalog, hrabrost i odlučnost. Za to će biti potrebno teško ali neophodno pomirenje.

Evropska unija je tu da vam na tom putu pomogne.

Ali danas, u našim mislima su dešavanja iz prošlosti, u našim mislima su preživjeli, porodice i prijatelji žrtava genocida u Srebrenici.

Vama i njima izražavam najdublje saučešće.”

tačno.net
Autor 11.7.2017. u 14:26

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija