Boris Jokić i Ivica Puljak na tribini o društvenom statusu učitelja

tačno.net
Autor/ica 7.11.2019. u 11:56

Boris Jokić i Ivica Puljak na tribini o društvenom statusu učitelja

Foto: Arhiv

Boris Jokić, bivši voditelj cjelovite kurikularne reforme i viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, sudjelovat će u ponedjeljak, 11. studenog, na javnoj tribini o društvenom statusu učitelja. Tribina pod nazivom „Znanje, priznanje, poštovanje“, održat će se u Zagrebu, u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva, na adresi Perkovčeva 2, s početkom u 11:00 sati.

U ulozi moderatora naći će se znanstvenik, profesor fizike i promotor znanosti Ivica Puljak, a o aktualnom, gorućem problemu društvenog statusa odgojno-obrazovnih radnika, na tribini će govoriti i ravnatelj Gimnazije Pula Filip Zoričić te učiteljica razredne nastave i ambasadorica STEM revolucije Instituta za razvoj i inovativnost mladih Marlena Bogdanović, koja je pažnju javnosti privukla kada je među prvima, samoinicijativno uvela tablete u nastavu.

Kroz rezultate znanstvenih istraživanja, Boris Jokić će u okviru tribine prikazati usporedbu statusa učitelja u Hrvatskoj s europskim kolegama. Ujedno će pokušati odgovoriti na pitanje zašto je u nekim europskim društvima status radnika u obrazovanju visok te čak i raste, dok u Hrvatskoj već desetljećima svjedočimo njegovom padu.

Obrazovanje je temelj ljudskog napretka, a u ostvarenju njegovih ciljeva presudnu ulogu igraju upravo učitelji pa je društveni status njihove struke važan cijelom društvu. Na kojoj je razini trenutno u Hrvatskoj, možda najbolje svjedoče rezultati novih istraživanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, koji pokazuju da čak 63,9 % srednjoškolaca i 60,2 % učenika osmih razreda smatra da su učitelji i nastavnici u Hrvatskoj nedovoljno cijenjeni. Da je riječ o jednom od važnijih problema s kojima se treba sustavno suočiti, pokazuje i aktualni štrajk, kojim se učitelji žele izboriti za poboljšanje radnih uvjeta kroz povećanje plaća.

Međutim, društveni status učiteljske struke kompleksno je pitanje koje, uz odgovarajuće uvjete rada, obuhvaća i brojne druge čimbenike, a da bi se poboljšao, neophodno je potaknuti promjene na svim razinama. Koje korake pri tome treba poduzeti država, koje učitelji sami, kako im vratiti poštovanje i što je sve potrebno poduzeti da bi ova struka dosegla razinu društvenog priznanja koju zaslužuje, samo su neka od pitanja na koja će ova tribina pokušati dati odgovore.

Tribina se održava u organizaciji stranke Pametno, uz podršku fondacije Friedrich Naumann.

tačno.net
Autor/ica 7.11.2019. u 11:56