Borku Periću “Mala liska”: Sretan sam i počašćen nagradom!

Andrijana Copf
Autor 25.4.2017. u 19:56

Borku Periću “Mala liska”: Sretan sam i počašćen nagradom!

Ogromna je bila potražnja za ulaznicama za predstavu “Jedan sluga, dva gospodara” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, koja je izvedena kao treća predstava u konkurenciji ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”. Govotovo isto onoliko publike koliko je bilo u do posljednjeg mjesta punoj sali Narodnog pozorišta Mostar, tražilo je ulaznicu.

Sjajan tekst Richarda Beana o nemogućoj misiji, režija Vite Taufera i odlična glumačka podjela u kojoj su neki od najpoznatijih regionalnih glumaca na kraju predstave u Mostaru nagrađeni su višeminutnim pljeskom i ovacijama. U predstavi igraju Nikša Butijer, Ornela Vištica, Željko Königsknecht, Matija Šakoronja, Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Anita Matić Delić, Vilim Matula, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Maja Posavec. Stručni žiri je “Malu lisku” za najboljeg glumca večeri dodijelio Borku Periću. On u predstavi igra lukavog slugu, komunicira s publikom, poziva ih na interakciju i naravno – izaziva salve smijeha i simpatije. Perić je bio presretan zbog nagrade “Mala liska”.

“Sretan sam i počašćen što sam dobio ovu nagradu. To je jedno lijepo iznenađenje. Užitak je bio igrati za mostarsku publiku, koja je jako lijepo reagirala i čak cijelo večer disala s nama. Atmosfera je bila sjajna, barem nama ovdje na sceni, a vjerujem i u publici. Ovako dobiti odmah nagradu je stvarno neočekivao, i time je moje veselje veće”, rekao je Perić. Bila je ovo prva izvedba ove predstave u BiH – predstava redovno puni Kerempuhovu dvoranu, do sada su je igrali samo u Ljubljani, a uskoro idu u Atelje 212 u Beograd.

Uz pregršt zabave, predstava je i satira i kritika društva i danas danas takvih u ovom duštvu. Koliko je u tom smislu važan festival komedije Mostarska liska?

“Festival komedije je jako važan zato što kroz komediju možemo pričati o svim važmnim pitanjima i društvenim temama oko nas, u životu i društvu. Kroz komediju i humor najlakše dolazimo do istine i najlakše čovjek prihvaća i shvaća stvari koje nisu najbolje i koje bi trebalo mijenjati. Jedino kroz humor nema otpora. Kao što kažu ‘Uz lijepu riječ sve se može’, tako i kroz osmijeh. Bez toga nema ni volje ni želje za promjenom”, kaže Perić.

 

U UTORAK “ZBUNJOZA”

U utorak, 25.4. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar na programu “Mostarske liske” je predstava “Zbunjoza” PlayDrame i Gradskog kazališta mladih Split.

O predstavi: Bračni par, Eva i Robert, dolazi kući nakon odmora. Biljke u njihovom stanu izgledaju drugačije, pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Međutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Eva i Robert se vraćaju na scenu kao dadilja i sin drugog para. Niz transformacija na pozornici događa se na potpuno neočekivan način i donosi  pred nas ljude koji grčevito žele uspostaviti životnu ravnotežu i sigurnost u stalno promjenljivoj i raspadajućoj stvarnosti. No, sa svakim identitetom koji preuzmu (SS oficir, skijaš, sob, vulkan…) stvarnost će im kliznuti pod nogama dok se njihovo postojanje ne pretvori u kazališnu igru. ”Zbunjoza” je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta.

U predstavi igraju Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić i Ana Marija Veselčić.

Festival “Mostarska liska” održava se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar i traje do 29. 4. 2017., kada će najboljima biti dodijeljene nagrade. U stručnom žiriju su Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić.

PROGRAM DO KRAJA FESTIVALA:

  • “ZBUNJOZA” / Perplex, PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split (utorak, 25. 04. 2017.);
  • “DEMOKRACIJA” Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd (srijeda, 26. 04. 2017.);
  • “Buzdovan”, Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića, Kruševačko pozorište, Kruševac, Srbija (četvrtak, 27. 04. 2017.);
  • “ODUMIRANJE MEĐEDA”, Narodno pozorište Mostar (petak, 28. 04. 2017.)
  • “STARI KLOVNI”, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Slovenija (subota, 29. 04. 2017.), u čast nagrađenih.
Andrijana Copf
Autor 25.4.2017. u 19:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija