Bosna i Hercegovina na Sajmu turizma 2018 u Oslu
POKAZATI TURISTIČKI POTENCIJAL

Fahro Konjhodžić
Autor 13.1.2018. u 12:08

Bosna i Hercegovina na Sajmu turizma 2018 u Oslu<br>POKAZATI TURISTIČKI POTENCIJAL

Svake godine sredinom januara, održava se sajam turizma u Telenor areni, u blizni Osla. Ovdje se okupljaju turističke agencije, savezi i biroi iz cijelog svijeta kako bi potencijalne turiste inspirisali da posjete baš njhovu destinaciju. Tako je ove godine, u Telenor areni svoje turističke ponude izložio rekordan broj od 600 tur operatora i agencija, a među njima, po prvi put, turistička agencija iz Počitelja, Kula Turist.

Značajno je napomenuti da je ova naša poznata agencija, na ovogodišnjem sajmu turizma nastupila kao gost na štandu Solheimen conference hotela. A do ove suradnje je došlo baš zahvaljujući suradnji ovih dviju turističkih organizacija.

O tome nam je ispričala vlasnica ovog hotelskog kompleksa, koji se nalazi u srcu Norveške, nešto više od dva sata vožnje od centra Osla, u idiličnom mjestu Hedalen (Valders), Kari Skoklefald.

– Poznajem odavno vlasnika agencije Kula Turs, Nedžada Boskaila i njegovu familiju. Bila sam u posjeti vašoj zemlji i odmah se zaljubila! Vidjela sam da tamo postoji veliki turistički potencijal. Mislim da je to mjesto koje može ponuditi nešto novo u turizmu. Norvežani su do sada išli na ljetovanje u Španiju, ali je to postalo pomalo dosadno, uvijek isto. Bosni i Hercegovina može ponuditi nešto sasvim novo. Tu je jedinstven spoj istoka i zapada, što, pored nedirnute prirodne ljepote, otvara velike mogućnosti za potencijalne turiste. Ništa manje nije važno da je BiH prilično poznata, zahvaljujući tome da u Norveškoj živi veliki broj građana vaše zemlje, koji su njeni najbolji predstavnici.

Na ovom štandu je bila predstavljena i druga turistička ponuda iz Bosne i Hercegovine uz pomoć odgovarajućih brošura.

– Kula Turist je prihvatio poziv naše prijateljice Kari Skoklefald i pokušali smo pokazati dio naše ponude i ponude iz Bosne i Hercegovine, kaže Nedžad Boskailo. Već prvoga dana se pokazalo  da postoji prilično veliki interes za turističku posjetu našoj zemlji!

Ovaj štand i sajam turizma je posjetio i BH ambasador u Norveškoj, Nedim Makarević. Tom prilikom on je kazao kako je izuzetno važno da  BiH,  predstavi svoj tuistički potencijal, jer su Norvežani poznati kao strastveni ljubitelji turizma i putovanja.

– Ljepote BiH i ono što mi imamo ponuditi još je nepoznato široj norveškoj javnosti, zbog čega ovaj nastup smatram veoma važnim. Mi ćemo sa našim norveškim prijateljima pokušati da iskoristimo ukazanu priliku i pokušati privući da što više turista posjete našu zemlju.

ambasador bih u oslu

Da je Bosna i Hercegovina zanimljiva truristička destinacija, možda najbolje govori činjenica da i neke norveške turističke agencije uvrštavaju u svoju ponudu. Tako se na ovom sajmu pojavila i specijalistička agencija «Aktive fredsreiser» (aktivna putovanja mira) iz mjesta Risør. Oni su u svoju turističku ponudu uvrstili i putovanje u Sarajevo,  Mostar i Srebrenicu. U svom propagandnom materijalu, oni su naveli Srebrenicu kao centralni punkt ovoga turističkog programa, smatrajući kako je izuzetno važno obići ovo mjesto, stratište gdje je pogubljeno više od 8000 nedužnih ljudi, što se računa najvećim masakrom u Evropi od Drugog svjetskog rata, kojeg su izvršili bosanskosrpski fašisti 1995. godine. Ova agencija pokušava da svoje klijente upozna sa mjestima gdje  se zbivala teška historija, sa fokusom na posjetu stratištima  i fašitičkim logorima iz Drugog svjetskog rata, a i mjesta ružnih hitorijskih zbivanja u moderno vrijeme. Njihov moto je da posjeta ovim mjestima bude neka vrsta vakcine protiv novoga širenja nacizma i fašizma u Norveškoj i  Evropi. Njihove ponude se posebno fokusiraju na mlade, organizujući  odgovarajuće obrazovne  ekskurzije.

Sajam turizma 2018 traje danas i sutra. Danas se očekuje još bolja posjeta nego jučer, kada je ovaj sajam posjetilo, prema zvaničnim podacima, 3620 posjetilaca.

Ostaje nada, da će, u narednim godinama, turistička ponuda BiH biti daleko bolje prezentirana, i da će imati svoj sopstveni štand, kao i ostale zemlje  sa područja nekadašnje zajedničke domovine. I kao što je norveška hotelijerka Kari Skoklefald prepoznala BiH turistički potencijal, kojega samo treba lijepo prezentirati.

Fahro Konjhodžić
Autor 13.1.2018. u 12:08