“Brašno u venama” za kraj sezone NPM-a i početak “Mostarskog ljeta”, u nedjelju Pontanima, ulaz besplatan!

tačno.net
Autor 28.6.2017. u 12:55

“Brašno u venama” za kraj sezone NPM-a i početak “Mostarskog ljeta”, u nedjelju Pontanima, ulaz besplatan!

Za vikend u Narodnom pozorištu Mostar sjajni programi, sve uz besplatan ulaz: “Brašno u venama”, višestruko nagrađivana predstava u režiji Borisa Liješevića prema tekstu Igora Štiksa, gostovat će u Narodnom pozorištu u Mostaru u subotu, 1. 7. u 20 sati! Predstavom će svečano biti otvoreno ovogodišnje “Mostarsko ljeto”, a Narodno pozorište Mostar tom izvedbom završava svoju 2016 / 2017 pozorišnu sezonu. U nedjelju, 2. 7. u 21 sat, u sklopu “Mostarskog ljeta” u Narodnom pozorištu Mostar koncert će imati čuveni multireligijski hor Pontanima, a ulaz i na predstavu i na koncert je besplatan – potrebno je samo da ulaznice preuzmete na blagajni NPM-a!

Uloge u predstavi ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. “Brašno u venama” je komad o porodici koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od 20 godina susreće u jednom gradu, u jednom stanu, u jednoj noći. Sve se promijenilo: grad, država, stanovništvo, etnička slika, ulice, lica, ali su ostale traume koje ni protok vremena, ni promjena prostora ne mogu izbrisati. (…) Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja. Pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice. Pomirenje se pokazuje kao dugotrajan proces za koji je potrebno vrijeme, zrelost i hrabrost”, piše o predstavi reditelj Boris Liješević.

Autor drame “Brašno u venama” Igor Štiks kaže: “Prošlost je kao bumerang, uvijek se vraća. Moramo naučiti uhvatiti taj bumerang prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost”.

Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, dok je autor muzike Duško Šegvić. Produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS.

Nagrade: na prošlogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS ova predstava osvojila je dvije nagrade: Nagradu Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje koja je pripala glumici Kaći Dorić i nagradu „Magazina Dani“ – „Hrabri Novi svijet“. Također, predstava je osvojila dvije nagrade na XXXII susretima pozorišta/kazališta Brčko: Grand Prix za najbolju glumicu dobila je Kaća Dorić i nagradu za najbolji dramski tekst bh. savremenog pisca dobio je Igor Štiks i osvojio statuu Zlatno pero. Admir Glamočak dobio je Grand prix za najbolju mušku ulogu za ulogu Igora i Kaća Dorić – Grand prix za najbolju epizodnu žensku ulogu za ulogu Nadie na XII Međunarodnom festivalu glumca Nikšić.

U nedjelju, 2. 7. u 21 sat u sklopu “Mostarskog ljeta” u Narodnom pozorištu Mostar koncert će održati sarajevski multireligijski hor “Pontanima”, koji njeguje svjetovnu i duhovnu muziku svih konfesija prisutnih u BiH, a kao najveću vrijednost ističu doprinos multikulturalnosti i toleranciji u BiH za što su dobili i brojna međunarodna priznanja.

Ulaz na oba programa je slobodan, a ulaznice preuzimate na blagajni NPM-a.

tačno.net
Autor 28.6.2017. u 12:55