BURNA RASPRAVA: Traži se brisanje Herceg Bosne iz naziva preduzeća

tačno.net
Autor 20.12.2017. u 10:58

BURNA RASPRAVA: Traži se brisanje Herceg Bosne iz naziva preduzeća

Klub poslanika koalicije predvođene HDZ-om BiH zatražio je polusatnu pauzu na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nakon što se usprotivio zaključku SDP-a BiH, kojim se predlaže brisanje svih etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća i preduzeća sa većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH.

Zastupnik SDP-a Damir Mašić je pozivajući se na odluku Ustavnog suda iz 2000. godine o konstitutivnosti naroda, rekao kako unatoč tome i danas u Federaciji postoje javna preduzeća iz nadležnosti Vlade koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks.

„Smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih preduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene”, rekao je Mašić.

Zastupnik SDA Safet Kešo rekao je da će Klub njegove stranke podržati da se ovaj zaključak uvrsti u dnevni red.

”Žao mi je što nema više mudrosti na onoj strani koja će izglasati 77 ruku. Branit ćemo ono zbog čega nas je narod izabrao i ono što se zove hrvatski. Hrvati u BiH niti mogu a niti će se odreći toga što jesu. Po Ustavu ovo je zemlja konstitutivnih naroda”, izjavio je Mladen Bošković iz HDZ-a BIH.

Zastupnik SBB-a Faruk Ćupina rekao je da ne želi ovo postavljati u etnički kontekst, ali je upitao “kako bi se neki osjećali kada bi se javno preduzeće zvalo bošnjački telekom”.

slobodna-bosna.ba

tačno.net
Autor 20.12.2017. u 10:58