“Ćelava pjevačica” u petak u Narodnom pozorištu Mostar

Andrijana Copf
Autor 6.2.2018. u 12:29

“Ćelava pjevačica” u petak u Narodnom pozorištu Mostar

Predstava “Ćelava pjevačica” Eugènea Ionesca u režiji Lajle Kaikčije, bit će izvedena u Narodnom pozorištu Mostar u petak, 9. 2. 2018. u 20 sati. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM.

Čujete li vrijeme kako prolazi? Osluškujete li? Razmišljate li o promjenama? A djelujete li, ili samo pričate? Živite li stvarno ili smo se pretvorili u karikature? Pogledajte predstavu i razmislite!

“Kao i Jonesko, mi, ekipa predstave željeli smo kroz ‘Ćelavu pjevačicu’ efektom ‘čudnovatog’, ironijom, non-sensom, karikaturom izraziti svoj protest protiv društva u kojem živimo i stanja u kome se nalazimo. ‘Ćelava pjevačica’ ismijava nepresušnu potrebu naroda da stalno govori, o svemu ima mišljenje i bude u toku svih dešavanja – najčešće i najbanalnijih. Govor se dovodi do apsurda. Riječi gube smisao. Misao devalvira. Sve dok glas izlazi iz grla govor ne prestaje. I tako u nedogled. A svaki vid akcije, djelovanja izostaje. I to neko koristi. Jedni iznutra, drugi izvana. Da li govorim o životu ili o predstavi? Svejedno. Na žalost, Joneskov besmisao nigdje nije smislenije postaviti nego u Mostaru. Vođena mišlju da će neki novi klinci po prvi put vidjeti Joneskov komad u teatru i možda biti isprovocirani njime (kakogod) te odluče se, konačno, na neki vid djelovanja… To je jedini način izlaska iz apsurda koji živimo”, zapisala je o predstavi rediteljica Lajla Kaikčija.

Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. U predstavi igraju Emir Sejfić (g. Smit), Maja Zećo (gđa Smit), Emir Spahić (g. Martin), Dina Mušanović (gđa Martin), Andrea Aković (Meri) i Saša Oručević (vatrogasni kapetan).

U utorak, 13. 2. u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar na repertoaru je predstava “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića u režiji Emira Spahića.

ULAZNICE

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: [email protected], porukom u inbox na Facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.

Andrijana Copf
Autor 6.2.2018. u 12:29