CEO SVET U BORBI S VIRUSOM – KOSOVARI MEĐU SOBOM

Dr. Husnija Bitić
Autor 7.4.2020. u 10:17

CEO SVET U BORBI S VIRUSOM – KOSOVARI MEĐU SOBOM

Foto: PMO/RFE

Selo gori a baba se češlja!

Ne samo od februara 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, već i pod upravom UMNIK-a od 1999., nijedna Kosovska Vlada nije se održala do kraja svoga mandata. Paradoksalno je to, što vlade ne ruši opozicija. Vlade padaju zato što se koalicioni partneri posvađaju, jedan od njih prikuplja 40 poslaničkih potpisa za sazivanje skupštine gde se izglasa nepoverenje. Opozicija jedva čeka to, uz nadu da će na sledećim izborim doći oni na vlast.

Na Kosovu od svih prioriteta, vlast je na prvome mestu. Da je to istina, najbolji dokaz je taj, što u vreme kada se ceo svet bori protiv nevidljivog ali veoma opasnog neprijatelja, kada za 25 sati širom sveta coronavirus ubija i više od hiljadu ljudi, kosovski političari vode bespoštednu borbu među sobom. 

Rat kosovskih političara za vlast

Na izborima 2014. nijedna partija nije dobila potrebnu većinu da bi mogla da sastavi vladu, te se moralo sastaviti koalicionu vladu. Između DSK i PDK uvek je postojao nepremostivi jaz, pa niti se moglo pomisliti da mogu zajedno da obrazuju vladu. Iako je DPK, dobila većinu na izborima, ne samo što nije mogla samostalno da sastavi vladu, već nije mogla i u koaliciji samo sa jednom od ostalih drugih partija. Ako se udružuju više partija nema dovoljno značajnih funkcija za sve političke lidere, jer svi su zainteresovani za mesto premijera ili ministra spoljnih poslova. Tri lidera ne mogu u dve fotelje, pa su nastojali osnivati dvopartijsku vladu. Kako je vreme odmicalo a dogovora nema, stupio je u akciju Ambasador SAD u Prištinu. Pozivaju se lideri SDK i PDK, na „savetovanje“, kako je to u interesu kosovskog društva a i treba da slušaju šta prijateljska država savetuje. Posle svestranog razmatranja problema u američkoj ambasadi lideri PDK i DSK saopštavaju javnosti da za dobrobit društva u celini odlučili su da pokopaju „ratne sekire“, tako da su odlučili da zajednički vladaju.

Nakon samo dva dana, lideri dve najveće političke partije, PDK i DSK potpišu „pakt o nenapadanju“, dogovore se ko će biti premijer, ko ministar spoljnih poslova. Isa Mustafa predesnik DSK biva Premijer, Hashim Thaqi, predsednik DPK, Ministar spoljnih poslova. Ali ne samo to, dogovoreno je još i ko će biti predsednik republike, u 2016. godini, kada ističe mandat tadašnjeg. DSK se obavezuje da će njeni poslanici podržati kandidaturu gospodina Hashi Thaqi, za petogodišnji predsednički mandat. Isa Mustafa postaje Premijer, Ministar spoljnih poslova, Hashim Thaqi.

Posle trogodišnje zajedničke vladavine, rukovodstvo PDK je smatralo da su toliko ojačali da mogu sami da vladaju, te odluče da obore sopstvenu vladu godinu dana pre isteka mandata. Pokreću pitanje nepoverenje, opozicija ih podržava, tako da pada vlada kao kula od karata. Brzo se pokazalo da PDK pravio račun bez krčmara. Autoritet kojeg su do tada imali naglo se topio kao margarin na suncu. Postavljalo se pitanje da li će obezbediti potrebnu većinu od 5% da bi uživali status parlamentarne stranke. Pola sata pre isteke roka za prijavljivanje Centralnoj izbornoj komisiji političke partije ili koalicije, pred TV kamere izlaze lideri PDK, AAK i NISME, kažu da su zaključili sporazum tako da, premijer bude lider AAK, Ramush Haradinaj, Predsednik Skupštine lider PDK a onaj iz NISME bude Prvi potpresednik vlade.

Na održanim izborima u junu 2017., predizborna koalicija, PDK, AAK, i NISMA dobija 39 poslaničkih mesta. Za izbor vlade su potrebni 61, bar prosta većina od ukuponih 120 poslanika. Posle mukotrpnih pregovora i prevara obezbedili još 10 mesta iz Liste srpske i 10 od drugih manjina, sada imaju 59, fali još dva. U takvoj situaciji, “za dobrobit kosovskog društva“, lider jedne minijaturne partije AKR (Alijansa za novo Kosovo), Begjet Pacoli sa svoja još dva poslanika vrši prebeg iz koalicije sa DSK. Pacoli pravi najbolji mugući politički pazar u istoriji Kosova. Glasovima Pacolije stranke omogućeno je formiranje vlade, u kojoj je on dobio mesto Ministra spoljnih poslova i Prvog potpredsednika vlade. Dobio je još četiri ministarska mesta i sedam zamenika ministara. Ugovorom je predviđeno da premijer ne može zameniti nijedan ministar iz njegove partije, bez njegove saglasnosti. Zbog ovakve političke trgovine, Kosovo je dobilo najglomazniju vladu ikada viđenu na našem Balkanskom podneblju. Vlada Kosova koju je predvodio Haradinaj sastavljena od 22 ministarstva i preko 90 zamenika. Broj zamenika ministara češće se menjao, pa je jednom bilo njih 95. Haradinaj je toliko želio mesto premijera pa je pristao da u vladi od 22 ministarstva  njegovoj partiji pripadne samo jedno. Srećom nakon dve godine bila je prinuđene da daje ostavku.

Zasedanje Skupštine Kosova, 07-10-20115

Ponovo se raspisuju vanredni generalni izbori za 06/10/2019. Rezultati izboro su pokazali da je najjača politička partija postala Pokret Samoopredeljenje (VV), koja dobija 26,159%č, DSK 24,458%, DPK 21,163% …, tako da bez koalicije niko ne može da sastavi vladu. Posle punih četiri meseca od održanih izbor, DSK i VV zaključuju sporazum o zajedničkoj vladavini u narednih četiri godine, pa dana  03/02/2020., Kosovo dobija vladu, koju su mnogi nazvali vlada nade. Vlada nade je u političkom programu VV predvidila da se donese Zakon o poreklu imovine jer u predizbornoj propagandi obe partije su obećavale da će ganjati krminal. Da će doneti Zakon o poreklu imovine.

Ne leži vraže, politička borba na Kosovu ne može se zaustaviti, treba se pokazati pred javnosti ko drži konce. 17. marta Predesednik Thaqi je sazvao Savet za odbranu, zbog nastale situacije sa koronavirusom, tražio da se predloži Skupštini uvođenje vanrednog stanja. Premijer Albin Kurti se protivio, jer je smatrao da predsednik želi da zanemari vladu. Iste večeri Ministar unutrašnjih poslova, iz redova DSK na televiztiji izjavljuje da je uvođenje vanrednog stanja opravdano. Sutradan ujutro premijer ga razrešava dužnosti.

Da bi pokazao svoje mišiće Isa Mustafa poziva uže rukovodstvo DSK  gde se donosi odluka da se obori vlada i počinju sa prikupljanjem 40 potrebnih potpisa za sazivanje skupštine i izglasati vladi nepoverenje. U sredu, 25. marta, tj. samo posle 52 dana ruši se tkv. vlada nade.

Selo gori a baba se češlja

U vreme kada po celom svetu hara pandemija virusa korona, kada dnevno umiru na hiljade i više ljudi, kosovski političari mere svoje mišiče ko je jači. Umesto da se sve snage i sredstva usmere u borbu protiv zla, kosovski političari se nadmudruju ko kome može da kopa jamu.

Skupština Kosova, 25/03/2020.g.

Posle ovakvih dramatičkih igrarija Kosovo došlo do velike poltičke krize. Kako dalje? Član 95. Ustav Kosova, u stavu 5. Na engleskom i srpskom jeziku piše: „Ukoliko Premijer da ostavku ili iz nekih drugih razloga njegovo/njeno mesto ostaje slobodno, Predsednik Republike Kosovo, u konsultaciji sa političkom partijom ili koalicijom koja je dobila većinu u Skupštini, imenuje novog kandidata, za formiranje Vlade. Dok na albanskom jeziku, umesto političkom partijom, stoji:  političkim partijama.

Par dana od izglasavanja nepoverenje Vladi, Predsednik republike je počeo konsultacije sa liderima političkih partija da se nađe mogućnost za formiranje koalicione vlada drugih partija, koje mogu imati potrebnu većinu. Protiv poktreta Samopredeljenja su se udržili svi, jer ne žele vladu, koja u svom programu predviđa donošenje Zakona o poreklu imovine, vladu koja hoće toliko duboke promene u društvu. Naučili su punih 20 godina da vladaju, vršeći međusobnu rokadu, ali uvek isti da vladaju. Videli smo gore da je pravda, na strani VV. Ustav u originalu je na strani sadašnje vlade. Ne postoji nikakva mogućnost da se obazuje vlada od gubitničkih političkih partija. Da li će Pokret Samoopredeljenje uspeti u tome, da se ponovo odmere snage pred biračima ili, će se formirati koaliciona vlada gubitničkih partija, videt ćemo uskoro.

.

Dr. Husnija Bitić
Autor 7.4.2020. u 10:17