Četnička zastava u Podgorici, četničko orgijanje u Bijelom Polju i Budvi

Pobjeda
Autor 2.9.2020. u 09:06

Četnička zastava u Podgorici, četničko orgijanje u Bijelom Polju i Budvi

Dio pristalica opozicije, koje su u ponedjeljak veče više od šest sati veoma bučno slavile izbornu pobjedu, ponovo su ugrozile međuetnički sklad i građanski mir promovisanjem simbola i pjesama kvislinških pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Tako je u Podgorici ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u ponedjeljak veče istaknuta crna četnička zastava na kojoj piše ,,Sa verom u Boga za kralja i otadžbinu“.

Pod tom zastavom su se od 1941. do 1945. godine borili protiv partizana pripadnici Ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića.

Da nema govora o ,,ubačenim provokatorima“, kako to tvrde lideri opozicije, svjedoči i činjenica da po fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama mladići koji poziraju sa tim zastavom su opušteni, nasmijani i uklopljeni u cijeli ambijent.

Neprimjereno ponašanje dijela pristalica opozicije se prenijelo i na ostale gradove pa je tako portal Sandžak danas objavio video na kome se vide pristalice opozicije kako u Bijelom Polju proslavljaju pobjedu uz pjesmu ,,Od glave Zete do grada Spuža“ i fotografije Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Slobodana Miloševića. Tekst pjesme glasi: ,,Od glave Zete do grada Spuža / krvavi lanac vojske se pruža / pritisli Srbi turske livade / Turcima u Spuž zadaju jade / A serdar Vule s visoke kule / džeferdar pali, kukaju bule! Leleču Turci, kukaju bule / Oj lele lele, one ga Vule / a serdar Janko sa sabljom maše / Udrite braćo, srpstvo je naše!“

Promocija četničke ideologije vidljiva je bila i u Budvi gdje je u ponedjeljak veče sa razglasa ispred zgrade opštine puštena četnička pjesma ,,Đedova kokarda“.

– Moj stari đedo, sila je izgled’o, i danas je ljuta zmija, kokarda mu sija. Na njemu je, na njemu je deset ljutih rana, stari četnik, stari četnik željan je megdana – glasi tekst pjesme koji je odjekivao Budvom.

Nove provokacije u Tuzima

Pristalice opozicije i juče su provocirale građane Malesije. Tako je u mjesnoj zajednici Vranj na električnim stubovima osvanula srpska trobojka sa porukom ,,Vjera je vječna, vjera je slavna, naša vjera pravoslavna“, navodi se u natpisu na zastavi.

U Vranju je i oskrnavljena crnogorska zastava na način da je oborena zajedno sa stubom na koji je stajala ispred zgrade mjesne zajednice.

Pobjeda.me

Pobjeda
Autor 2.9.2020. u 09:06