Christian Schmidt izabran za novog visokog predstavnika u BiH

N1 BiH
Autor 27.5.2021. u 15:57

Christian Schmidt izabran za novog visokog predstavnika u BiH

Foto: Odd Andersen/AFP

Christian Schmidt novi je visoki predstavnik u BiH. Schmidt je izabran na današnjoj sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

“Upravni odbor se raduje suradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu. Upravni odbor PIC-a zahvaljuje Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH. OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a”, navode iz OHR-a.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina.

Iz OHR-a napominju da se Ruska Federacija nije složila sa ovom odlukom.

Podsjetimo, Schmidt je zvanično imenovan kao kandidat u januaru ove godine.

N1

N1 BiH
Autor 27.5.2021. u 15:57