Članovi Ravnogorskog četničkog pokreta u BiH osuđeni na po pet mjeseci zatvora

RSE
Autor 22.6.2022. u 12:29

Članovi Ravnogorskog četničkog pokreta u BiH osuđeni na po pet mjeseci zatvora

Slavko Aleksić i Risto Lečić. Foto: BIRN BiH

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) osudilo je Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Sladojević, Aleksić i Lečić su skupu pripadnika i simpatizera Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića te su pjevali pjesme koje u svojim tekstovima pozivaju na prijetnju i nasilje, navodi se u presudi.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, kazao je za Radio Slobodna Evropa da postoji mogućnost žalbe na drugostepenu presudu te će Tužiteljstvo, nakon primitka presude, odlučiti o eventualnoj žalbi.

Optužnica, podignuta u decembru 2020., teretila ih je da su, između ostalog, prvooptuženi Sladojević i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Lečić je bio optužen da je zbog izvođenja pjesme na guslama “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina” veličao četnički pokret i izražavao prijetnje ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Udruženje “Ravnogorski pokret Republike Srpske” čiji su članovi Sladojević, Aleksić i Ristić baštini tradiciju zloglasnih četničkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata.

Vođa “ravnogoraca” Draža Mihailović 1946. godine osuđen je na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom tokom rata, nakon čega je strijeljan.

U BiH je registrirano 16 četničkih udruženja. Svake godine se okupljaju uz ikonografiju i pjesme u kojima prijete klanjem i progonima, obučeni u crne uniforme, šajkače i kokarde sa znakom dvoglavog orla.

Prema važećim zakonima, u BiH se može zabraniti rad pojedinih udruženja, ako djeluju protivno Ustavu, odnosno potiču vjersku, rasnu, nacionalnu mržnju ili diskriminaciju.

U prvostepenoj presudi iz decembra 2021. bili su oslobođeni krivice.

U tadašnjoj presudi je naglašeno da u BiH ne postoji zakon kojim se zabranjuju neke fotografije, ikonografija ili zastave, te da ni u tom slučaju optuženi nisu počinili krivično djelo jer su nosili uniforme, slike četničkog vojvode Draže Mihailovića i crne zastave.

Skup je bio odobren, policija ga je nadgledala, a udruženje je službeno registrirano.

RSE

RSE
Autor 22.6.2022. u 12:29